Imali su 700 zaraženih dnevno, sada mogu slaviti: Otpustili i posljednjeg pacijenta

0
Radiosarajevo.ba
Imali su 700 zaraženih dnevno, sada mogu slaviti: Otpustili i posljednjeg pacijenta
Foto: EPA-EFE / Melbourne

Država Victoria nema nijedan aktivan slučaj nakon što je posljednji oboljeli od COVID-a pušten ove sedmice iz bolnice, što je daleko od avgusta, kad je zemlja imala 700 slučajeva na dan i ukupno blizu 8.000 slučajeva.

Širenje virusa zaustavljeno je tek nakon zatvaranja koje je trajalo duže od 100 dana, zbog čega je oko pet miliona stanovnika Melbournea, drugoga australskog najvećeg grada, moralo ostati kod kuće, prenosi Reuters.

Zatvaranje je omogućilo pad zaraze, ali i usporilo australski privredni oporavak od prve recesije u tri desetljeća nakon što su u martu zatvoreni veliki dijelovi privrede.

Australska južna otočna država Tasmanija u posljednje je vrijeme otvorila svoju granicu prema Victoriji okupljajući porodice koje su mjesecima bile razdvojene.

Victoria je posljednja država koja je dobila pristup Tasmaniji, koja je svoje granice zatvorila u martu, prenosi dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije