Jedna aktivnost efikasno smanjuje stres: Nakon ovoga će te uvijek biti opušteni

0
Radiosarajevo.ba
Jedna aktivnost efikasno smanjuje stres: Nakon ovoga će te uvijek biti opušteni
Foto: Pixabay / Meditacija

U posljednjih nekoliko godina, bojanke za odrasle također su postale popularan hobi za ljude koji se žele opustiti.

"Iako bi aktivnost mogla biti jednostavna, istraživanje je pokazalo da bojanje zaista može biti učinkovit način smanjenja stresa i poboljšanja dobrobiti".

Bojanje način za smanjenje anksioznosti

"Pokazali smo da je bojanje jednostavan način za smanjenje anksioznosti i izgaranja – posebno u kombinaciji s vježbama svjesnosti. A

Jasmin Emrić: "Zašto Žarko Laketa sada razoružava sve ovlaštene službenike i inspektore za strance?"

Jasmin Emrić: "Zašto Žarko Laketa sada razoružava sve ovlaštene službenike i inspektore za strance?"

psolutna prisutnost je namjerna praksa obraćanja velike pažnje na ono što se događa u sadašnjem trenutku, bez prosuđivanja bilo kakvih misli, emocija ili smetnji koje se događaju", tvrde naučnici.

Naučnici objasnili: Šta se dešava sa vašim mozgom ako svaki dan kukate?

Naučnici objasnili: Šta se dešava sa vašim mozgom ako svaki dan kukate?

Neki ljudi koriste tehnike meditacije tokom svjesnosti kako bi im pomogli da se usredotoče, poput koncentriranja na svoje disanje kako bi im pomogli da ostanu u sadašnjem trenutku. Čin bojanja također može djelovati na sličan način pomagajući ljudima da ostanu fokusirani na sadašnjost.

Svjesno bojanje utječe na smanjene anksioznosti i poboljšava fokus

"Proveli smo niz istraživanja kako bismo vidjeli može li pažljivo bojanje poboljšati dobrobit ljudi. U jednom smo istraživanju provjeravali kakav je učinak bojanja u kombinaciji s pažnjom imalo na dobrobit studenata.

Podijelili smo 72 učesnika u dvije grupe. Jedna grupa je dobila stranicu za bojanje i rečeno im je kako vježbati svjesnost tokom bojanja. Upute su uključivale smjernice o opuštanju tijela, usmjeravanju pažnje na zadatak i osjećaj bojanja te što učiniti ako otkriju da im um luta. Druga grupa jednostavno je obojila bez ikakvih smjernica za svjesnost", izjavili su.

Nakon sesije, grupa s uputama za svjesnost izjavila je da se nakon bojanja osjećala manje tjeskobno i više usredotočeno. Grupa koja nije dobila nikakve smjernice nije iskusila slične dobrobiti.

Nevjerovatno otkriće: Umjetna inteligencija 'čita misli' i pogađa koju muziku slušate

Nevjerovatno otkriće: Umjetna inteligencija 'čita misli' i pogađa koju muziku slušate

To sugerira da korištenje pažnje tokom bojanja može pomoći u smanjenju anksioznosti. Međutim, nekima se nije sviđalo imati upute tokom bojanja, što je umanjilo prednosti pažljivog bojanja.

Istraživanje s učiteljima pokazalo je kako su pod manjim stresom i otporniji nakon svjesnog bojanja

"U drugom smo eksperimentu istražili kakav je učinak upotreba videa za podučavanje pažljivog bojanja imala na 35 učitelja iz Ujedinjenog Kraljevstva. Učesnici su bili podijeljeni u dvije grupe. Jedna grupa je imala svakodnevnu aktivnost bojanja tokom ukupno pet dana. Druga grupa nastavila je s radnom sedmicom kao i obično".

Bojanje opušta

Naučnici su potvrdili kako su učitelji, koji su prakticirali svjesno bojanje, izjavili da se osjećaju manje pod stresom te da su svjesniji i otporniji.

Učenje kako fokusirano bojati prije aktivnosti vjerovatno je pomoglo učesnicima da "ubiru" plodove te vježbe.

Sličnosti između svjesnog bojanja i tradicionalne meditacije

Pitanje koje je i dalje ostalo nakon njihovog istraživanja bilo je nudi li svjesno bojanje slične prednosti kao tradicionalne prakse meditacije. Zbog toga su proveli još jedan eksperiment, koji je uporedio bojanje s meditacijom.

"Posmatrali smo svjesno bojanje u odnosu na specifičnu vrstu prakse meditacije koja se zove meditacija pune ljubavi. Obično se koristi samo tokom meditacije, pomaže u njegovanju dobronamjernosti usredotočujući se na slanje dobrih želja ili misli sebi i drugima, a pokazalo se da poboljšava dobrobit i smanjuje stres.

Test koji je zbunio mnoge: Koliko delfina se nalazi na slici?

Test koji je zbunio mnoge: Koliko delfina se nalazi na slici?

180 učesnika podijelili smo u dvije grupe. Jedna grupa je dobila bojanku i rečeno im je kako vježbati bojanje u znak ljubavi. Drugu grupu podučavali su kako prakticirati meditaciju ljubavi i dobrote", saopćili su naučnici.

Rezultati su pokazali da su bojanje i meditacija s ljubavlju jednako dobro pomogli ljudima da budu pažljiviji i manje zabrinuti. To znači da svjesno bojanje može djelovati jednako dobro kao i meditacija u smanjenju anksioznosti.

Biti 'u trenutku'

Općenito, "naše istraživanje pokazuje da bojanje može biti izvrstan način da se opustite i osjećate bolje, posebno u kombinaciji s vježbama prisutnosti i svjesnosti", zaključuju.

To može biti zato što pomnost podsjeća ljude da ostanu prisutni u trenutku i nadvladaju osjećaje i misli koji im uzrokuje stres.

Istraživanje svjesnosti pokazuje da može imati i mnoge druge zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje boli, pa čak i nesanice. Ako i sami želite isprobati svjesno bojanje, započnite pronalaskom tihog i udobnog mjesta gdje se možete usredotočiti bez ometanja.

Kako svjesno i usredotočeno bojati

Odaberite svoje materijale mudro, previše boja može odvlačiti pažnju. Stranice za bojanje sadržaja mogu biti korisnije jer vam omogućuju da se usredotočite na aktivnost, umjesto da birate logične boje za objekte, kao što su stabla ili oči.

Dok bojite, pratite svoje misli. Ako odlutaju ili se pojave bilo kakve druge misli ili osjećaji, jednostavno ih pustite. Ponovno se fokusirajte na boje koje se prenose na stranicu ili na pokrete vaše ruke.

Bojanje opušta

Bitno je biti prisutan, zbog toga svaki put kad vam um odluta, pustite ga i ponovno se usredotočite na bojanje. Ako bojanje nije vaša stvar, istraživanja pokazuju da se svjesnost može koristiti uz niz drugih aktivnosti, a da i dalje donosi dobrobit za mentalno zdravlje.

Na primjer, crtanje može pomoći ljudima da upravljaju svojom tjeskobom, kao i pletenje. Čak i svjesno obavljanje jednostavnih poslova kao što je pranje suđa može biti učinkovito. Hodanje također može pomoći u smanjenju stresa. Koju god aktivnost da odaberete, bez obzira koliko jednostavna bila, ipak može imati pozitivan učinak na dobrobit ako se usredotočite na to da budete u trenutku, piše Science alert.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije