Nevjerovatno otkriće: Umjetna inteligencija 'čita misli' i pogađa koju muziku slušate

0
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatno otkriće: Umjetna inteligencija 'čita misli' i pogađa koju muziku slušate
Foto: Pixabay / Slušanje muzike

Istina je. Ispitujući moždanu aktivnost osobe, umjetna inteligencija može proizvesti pjesmu koja odgovara žanru, ritmu, raspoloženju i instrumentali muzike koju je osoba nedavno čula.

Naučnici su prethodno "rekonstruirali" druge zvukove iz aktivnosti mozga, poput ljudskog govora, ptičjeg cvrkuta, međutim nije poznato da je iko uspio stvoriti muziku iz moždanih signala.

No, to je sad uspjelo istraživačima Univerziteta u Osaki i stručnjacima Googlea zahvaljujući umjetnoj inteligenciji zvanoj Brain2Music. Ona koristi podatke o slikanju mozga za generiranje muzike nalik kratkim isječcima pjesama koje je osoba slušala dok joj je "skeniran" mozak.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

"Skeniranje" mozga

Snimke mozga prikupljene su funkcionalnom magnetskom rezonancom (fMRI) koja prati protok krvi bogate kiseonikom u mozak i otkriva najaktivnija područja. Skenirane snimke prikupljene su od sudionika koji su slušali 15 sekundi duge muzičke isječke različitih žanrova, uključujući blues, klasiku, country, disco, hip-hop, jazz i pop.

Istraživači su prvo uvježbali UI program da pronađe veze između značajki muzike, uključujući instrumente koji se koriste, žanr, ritam i raspoloženje te moždanih signala slušaoca.

Muzičko raspoloženje definirali su istraživači koristeći oznake kao što su sretno, tužno, nježno, uzbudljivo, ljutito ili zastrašujuće. UI je bio prilagođen svakoj osobi, povezujući njihove jedinstvene obrasce aktivnosti mozga i raznih muzičkih elemenata.

Googleov MusicLM

Obučen UI mogao je pretvoriti prethodno neviđene podatke iz slika mozga u oblik koji predstavlja muzičke elemente originalnih isječaka pjesama. Istraživači su zatim te informacije unijeli u model umjetne inteligencije MusicLM koji je Google izvorno razvio za generiranje muzike iz tekstualnih opisa.

Slaganje, u smislu ugođaja rekonstruisane muzike i originalne muzike, bilo je oko 60%, istaknuli su istraživači još nepregladnog rada, postavljenog u bazu podataka arXiv. Žanr i instrumentala u rekonstruisanoj i izvornoj muzici podudarali su se znatno češće nego što bi se to slučajno moglo očekivati. Od svih žanrova, UI je najpreciznije razlikovao klasičnu muziku.

Kako mozak obrađuje muziku

Istraživači su otkrili da slušanje muzike aktivira regije mozga u primarnom auditivnom korteksu, gdje se signali iz ušiju tumače kao zvukovi. Čini se da je za obradu značenja pjesama važna druga regija mozga, lateralni prefrontalni korteks, no to će tek trebati potvrditi daljim istraživanjem. Isto područje mozga uključeno je i u planiranje i rješavanje problema.

Područja u mozgu povezana s organizacijom i motivacijom (žuto) postaju aktivnija kada reperi slobodno stiliziraju ili improviziraju tekstove. Područja povezana sa samokontrolom (plavo) su prigušena
Foto: Ilustracija / Siyuan Liu: Područja u mozgu povezana s organizacijom i motivacijom (žuto) postaju aktivnija kada reperi slobodno stiliziraju ili improviziraju tekstove. Područja povezana sa samokontrolom (plavo) su prigušena

Zanimljivo je da su prošla istraživanja, objavljena 2012. u časopisu Scientific Report, otkrila da se aktivnost različitih dijelova prefrontalnog korteksa dramatično mijenja kada reperi slobodno improviziraju svoje stihove.

Buduće studije mogle bi istražiti kako mozak obrađuje muziku različitih žanrova ili raspoloženja, kažu istraživači koji bi htjeli istražiti može li umjetna inteligencija rekonstruisati muziku koju ljudi samo zamišljaju u svojim glavama, umjesto da je stvarno slušaju, prenosi Bug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije