Veliko otkriće: Umjetna inteligencija otkriva rak dojke kao dva radiologa

0
Radiosarajevo.ba
Veliko otkriće: Umjetna inteligencija otkriva rak dojke kao dva radiologa
Foto: Unsplash / Ilustracija / Mamografija

Prema prvim rezultatima istraživanja umjetna inteligencija mogla bi pomoći u boljem dijagnosticiranju raka dojke, osobito u zemljama u kojima nema dovoljno radiologa, piše njemačka novinska agencija dpa.

Doktori i naučnici sa švedskog univerziteta Lund otkrili su da je mamografski probir uz potporu umjetne inteligencije gotovo prepolovio opterećenje radiologa tokom nasumičnog istraživanja u okviru švedskog nacionalnog programa probira raka dojke.

"Mamografski probir podržan umjetnom inteligencijom rezultirao je sličnom stopom otkrivanja raka u usporedbi sa standardnim dvostrukim očitavanjem, sa znatno nižim radnim opterećenjem čitanja zaslona, što ukazuje da je upotreba umjetne inteligencije u mamografskom probiru sigurna", utvrdili su naučnici.

Edin Subašić | Kritičan period: Dodiku su potrebni incidenti da opravda secesionističku politiku!

Edin Subašić | Kritičan period: Dodiku su potrebni incidenti da opravda secesionističku politiku!

"Prvi rezultati istraživanja za grupu od više od 80 hiljada žena u Švedskoj otkrivaju da je probir podržan umjetnom inteligencijom otkrio 20 posto više karcinoma u poređenju s rutinskim dvostrukim očitavanjem mamograma od strane dva specijalizirana radiologa", dodao je tim.

No istaknuli su da rezultati istraživanja neće biti konačni još nekoliko godina.

Veliki napredak moderne medicine: Umjetna inteligencija prepozala rak dojke četiri godine unaprijed

Veliki napredak moderne medicine: Umjetna inteligencija prepozala rak dojke četiri godine unaprijed

Naučnici, čiji su nalazi objavljeni u časopisu Lancet Oncology, rekli su da tek treba ustanoviti kako utječe korištenje umjetne inteligencije na otkrivanje karcinoma u razdoblju između redovitih probira prije nego što se odluči je li upotreba umjetne inteligencije u mamografskom pregledu opravdana.

"Još uvijek moramo razumjeti implikacije po zdravstvene ishode pacijenata, posebno može li kombinacija stručnosti radiologa s umjetnom inteligencijom pomoći u otkrivanju raka u trogodišnjim razdobljima između redovitih probira koji se često propuštaju tradicionalnim probirima, kao i isplativost tehnologije", rekla je Kristina Lang iz Univerziteta Lund.

Ali tim je rekao da bi pomoć umjetne inteligencije mogla biti potrebna u zemljama koje nemaju dovoljno radiologa.

"U mnogim zemljama postoji manjak radiologa specijaliziranih za dojke, uključujući manjak od oko 41 radiologa (osam posto) u Ujedinjenom Kraljevstvu 2020. i oko 50 u Švedskoj, a potrebno je više od decenije da se osposobi radiolog sposoban tumačiti mamografije", rekli su, pišu hrvatski mediji

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije