Evo za koliko svjetski bogataši zarade bh. godišnju plaću

Radiosarajevo.ba
Evo za koliko svjetski bogataši zarade bh. godišnju plaću
Foto: Radiosarajevo.ba / Mark Zuckerberg i Jeff bezos

Koronavirus je bacio svjetsku privredu na koljena, ali dio najvećih svjetskih bogataša nije izgubio novac, već su čak i povećali bogatstvo.

Najbolji primjer za to je Jeff Bezos čija je vrijednost nedavno za jedan dan porasla za nevjerovatnih 13 milijardi dolara, piše Zimo.dnevnik.hr.

Trenutno je Bezos "težak" više od 180 milijardi dolara i čini se kako bi uskoro mogao postati prva osoba na svijetu koja je probila granicu od 200 milijardi dolara.

Nije jedini. S porastom vrijednosti dionica kompanija poput Tesle, Microsofta i drugih, poraslo je i bogatstvo njihovih najvećih dioničara.

Za koliko im treba da zarade našu prosječnu godišnju plaću ili otplate kredit "običnih" ljudi, može se provjeriti na kalkulatoru napravljenom na stranici Simple Texting.

Brojke su fokusirane samo na šefove najvećih tehnoloških kompanija - od Bezosa, Marka Zuckerberga, Elona Muska, Tima Cooka, Satya Nadelle iz Microsofta, Reda Hastingsa iz Netflixa i drugih.

Mi smo uzeli prosječnu plaću u BiH i uporedili je s Markom Zuckerbergom, te došli do podatka da on prosječnu godišnju plaću bh. građanina zaradi za manje od pet minuta.

Njihova je zarada izračunata na osnovu javno dostupnih podataka s berze i odnosi se na osnovnu plaću, godišnje bonuse, nagrade koje dobiju u dionicama i drugim oblicima kompenzacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije