Iznenadit ćete se: Predstavljena najmanja ženska torbica na svijetu

0
Radisarajevo.ba
Iznenadit ćete se: Predstavljena najmanja ženska torbica na svijetu
Foto: Printscreen / Youtube / Najmanja torbica na svijetu

Kreativci iz kolektiva MSCHF stvorili su ručnu torbicu veličinom primjerenu mravima kako bi se narugali apsurdnostima potrošačke kulture. Torbica se može dobro vidjeti samo pod mikroskopom.

Kreativni kolektiv MSCHF, koji je na njujorškoj sedmici mode u februaru predstavio Big Red Boot, projekt predimenzioniranih čizama, sada se okrenuo u drugom smjeru – prema mikroskopskoj ručnoj torbici, konkretno, smanjenom modelu OnTheGo Louisa Vuittona. Dimenzije fluorescentne zelene torbice su 657 x 222 x 700 mikrometara, što je čini manjom od zrna morske soli i dovoljno sitnom da prođe kroz ušicu igle, objavio je The New York Times.

Nema korisnosti

Bez povećala, torbica izgleda poput radioaktivnog sjemena maka, a tek kad se pogleda kroz mikroskop jasno se vide prozirne ručkice i monogram LV. Mini torbica zapravo je komentar na rastuću nepraktičnost luksuznih torbica koje postaju sve manje i manje te je "postalo smiješno nazivati torbom nešto što je od funkcionalnog predmeta postalo gotovo nakit", rekao je Kevin Wiesner, glavni kreativni direktor MSCHF-a. Cilj je bio ukloniti svu korisnost torbe, ne ostavljajući ništa osim znaka robne marke i to je posljednja riječ u minijaturizaciji torbi, objavio je MSCHF.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Torbičica će biti ponuđena na prodaju ovog mjeseca na aukciji Just Phriends u organizaciji Sare Andelman, bivše kreativne direktorice pariškog butika Colette, i aukcijske kuće Joopiter koju je osnovao dizajner i izvođač Pharrell Williams. MSCHF nije tražio dopuštenje za upotrebu loga ili dizajna, unatoč tome što je Williams nedavno postao dizajner muške odjeće tog luksuznog brenda. "Mi tražimo oprost, a ne dopuštenje", rekao je Wiesner, čiji se kreativni kolektiv već sudio i sudi s nekim modnim kućama, primjerice, Nikeom i Vansom.

Stilista savjetuje: Ako imate više od 50 godina, ovakva odjeća je savršena za vas

Stilista savjetuje: Ako imate više od 50 godina, ovakva odjeća je savršena za vas

Patike sa svetom vodom

MSCHF se proslavio sličnim provokativnim ludorijama kojima komentiraju apsurdnosti potrošačke kulture. Primjeri su 76.000 dolara vrijedne "Birkinstock" sandale napravljene od Hermèsovih Birkin torbi (za šta nisu imali blagoslov ni Birkenstocka ni Hermèsa) ili par "Isusovih cipela", odnosno prilagođenih patika Nike Air Max 97s koje sadrže svetu vodu iz rijeke Jordan.

Luksuzne se torbe općenito smatraju poželjnima, dijelom i zato što neke od njih zadržavaju svoju vrijednost, no nove „it” torbe smjenjuju se vrtoglavom brzinom – od minimalističkih luksuznih ponuda poput Pradine mini torbice Cleo ili Jodie, torbice veličine bombona Bottega Venete, pa do statement torbi Puppets and Puppets nešto većih od keksa ili do mikrojajeta dizajnerice Simone Rocha. Upravo se tome ovom minijaturom narugao MSCHF.

Bijela odjeća je promijenila boju? TikTokerica otkrila kako da ponovo izgleda kao nova

Bijela odjeća je promijenila boju? TikTokerica otkrila kako da ponovo izgleda kao nova

Jedna je preživjela

Teško su, kažu, pronašli proizvođača za svoju minijaturu i za sada ga nisu imenovali. Torbičica je izrađena od smole procesom koji se zove dvofotonska polimerizacija, što je vrsta 3-D printanja za mikroskopske objekte. Model OnTheGo odabran je, iako je daleko od minijaturnog, zato što se njegov dizajn - jednostavan pravokutnik s istaknutim logotipom - može čitljivo reproducirati u tako malom mjerilu, objasnio je Wiesner, a svijetla boja i prozirnost trebaju ga učiniti vidljivijim kada se osvijetli odozdo na stakalcu mikroskopa.

Torbičica, koja bi veličinom mogla odgovarati mravima, prodavat će se u zatvorenoj kutiji od gela. Napravljeno je više njenih primjeraka, no tim MSCHF-a uspio je izgubiti neke od njih. Ali, kažu, barem jedna je preživjela i bit će izložena, pričvršćena pod mikroskopom, tokom Sedmice mode u Parizu koji traje od 20. do 25. juna. Dan prije, dakle 19. juna, bit će prodana na internetskoj aukciji kupcu za kojeg se Wiesner nada da je neće tretirati s previše poštovanja. "Gotovo se nadam da će je neko pojesti", rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije