Naučnici tvrde: Bolji učenici skloniji alkoholu i marihuani od lošijih

Radiosarajevo.ba
Naučnici tvrde: Bolji učenici skloniji alkoholu i marihuani od lošijih
Pinterest / Ilustracija
Britanski tinejdžeri s najboljim rezultatima na ispitima manje puše cigarete, ali više piju alkohol i puše marihuanu od tinejdžera s lošim rezultatima, prenosi CNN.

Naučnici James Williams i Gareth Hagger-Johnson kažu da se, iako ljudi vjeruju da su pametni učenici jednostavno skloniji eksperimentiranju, ovakvo ponašanje može nastaviti i u odrasloj dobi.

"Naše istraživanje dokazuje da tinejdžeri ne odustaju od ovih navika kada odrastu", izjavili su.

Kako bi razumjeli razloge zbog kojih tinejdžeri koriste određene droge, ispitali su više od 6000 učenika državnih i privatnih škola širom Velike Britanije. Pratili su korištenje duhana, alkohola i kanabisa od njihove 13. ili 14. do 19. ili 20. godine života.

U ranoj tinejdžerskoj dobi uspješniji su učenici manje pušili cigarete, a više pili alkohol i pušili marihuanu od manje uspješnih učenika.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay / Ilustracija

U kasnoj tinejdžerskoj dobi uspješniji su učenici pili dvostruko više alkohola te isto toliko više pušili marihuanu od manje uspješnih.

Jedno od mogućih objašnjenja jest da su uspješniji učenici skloniji eksperimentiranju.

"Kognitivne sposobnosti povezane su s otvorenošću prema novim iskustvima i višim nivoima dosade zbog nedostatka mentalne stimulacije u školama", rekli su naučnici.

Drugo je objašnjenje da pametni učenici žele biti prihvaćeni u starije društvo, koje im omogućava pristup alkoholu i drogama.

Također, moguće je da više piju alkohol zbog utjecaja roditelja, jer "roditelji s višim kognitivnim sposobnostima i socioekonomskim statusom redovno piju alkohol".

Psihijatar Amir Levine zaključio je da su rezultati istraživanja posebno zanimljivi s obzirom na to da se obično smatra kako su manje uspješni učenici skloniji alkoholu i drogama

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije