Gdje je istina: Marihuana je za neke lijek, a za neke narkotik

Radiosarajevo.ba
Gdje je istina: Marihuana je za neke lijek, a za neke narkotik
Pinterest / Ilustracija
Marihuana olakšava bolove kod teških stanja, ublažava mučnine, dovodi do kreativnosti, smanjuje saobraćajne nesreće i poboljšava san... Pokazuju najnovije studije koje se konstantno provode na univerzitetima po cijelom svijetu.

U ljudskom tijelu postoje receptori koje su naučnici kreativno nazvali CB1 i CB2. Njihova svrha je da reagiraju na kanabis i to tako da je CB1 odgovoran za osjećaj užitka, dok CB2 proizvodi terapeutski učinak marihuane. 

Unatoč upozoravanju stručnjaka da uzimanjem marihuane otvarate put težim drogama, poput ovisnosti o kokainu ili heroinu, u zadnje vrijeme se čuju drugačija mišljenja kako učestalije uzimanje marihuane ne povlači za sobom upotrebu težih droga. 

O marihuani ne možemo govoriti kao o lijeku u pravom smislu te riječi. Neki sastojci ove biljke djeluju na smanjivanje simptoma nekih bolesti, no mora se uzimati u ograničenim i propisanim količinama

Ilustracija - undefined

Marihuana kao lijek sadrži nekoliko spojeva koji su se pokazali korisnima u liječenju različitih bolesti, odnosno stanja. Oralni kanabinoidi značajno smanjuju povraćanje i mučninu uzrokovanu hemoterapijom kod bolesnika koji boluju od raka, olakšava bolest kod multiplaskleroze, umanjuje simptome poremećaja spavanja, pomaže bolesnicima s hroničnim bolovima, pomaže kod fibromilagije, uspješna je kod bolesnika sa sindromom obstruktivne apneje, tj. prestanka disanja u snu, piše Businessinsider.

Akutna upotreba marihuane poboljšava plućni kapacitet, djeluje kod sindroma anoreksije i kaheksije uzrokovane rakom. Ljekovita je u problemima s crijevima, epilepsijomolakšava Parkinsonovu bolest, Huntingtonovu bolest, shizofreniju i psihoze. 

Dokazi za većinu ovih pozitivnih svojstava marihuane nisu naučno dokazani, ali postoje slučajevi koji potvrđuju pozitivan utjecaj. Do sada niti kod jedne bolesti nije dokazano terapijsko djelovanje marihuane u smislu liječenja same bolesti, već njeno blagotvorno djelovanje u smanjenju nekih od simptoma bolesti kod oboljelih.

Marihuana se u ovim slučajevima primjenjivala kao dodatna terapija tamo gdje primjenjeni lijekovi nisu pomogli. Bez obzira na ljekovitost, marihuana se ipak tretira kao droga i ilegalna je, osim one medicinske koja se može nabaviti putem recepta.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije