Ima slične simptome kao COVID-19: Kako razaznati koronu od trovanja ugljen-monoksidom

0
Radiosarajevo.ba
Ima slične simptome kao COVID-19: Kako razaznati koronu od trovanja ugljen-monoksidom
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Kako sjeverna hemisfera ulazi u zimu, građani su u strahu jer više nisu sigurni da li temperatura ili kašalj znače gripu ili COVID-19.

Međutim, postoji tihi ubica koji uzrokuje slične simptome i koji bi mogao vrebati u vašem domu.

Ugljen-monoksid je plin bez boje i mirisa koji nastaje kada se fosilno gorivo (ugalj, sirova nafta ili prirodni plin) sagori u peći, prijenosnim grijačima, vozilima, pećima, roštiljima, kaminima.

Udisanje previše toga može vas otrovati, što dovodi do simptoma koji uključuju glavobolju, mučninu, vrtoglavicu, slabost, povraćanje, bol u prsima i konfuziju, navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, što je slično simptomima gripe ili COVID-19.

Udisanje visokih koncentracija može vas onesvijestiti ili ubiti, posebno ako spavate, pijani ste ili ako pripadate grupi koja je pod rizikom od ozbiljnih bolesti i smrti od različitih bolesti i izloženosti. Ugljen-monoksid takođe može otrovati vaše kućne ljubimce.

"Gripa i (COVID-19) 'otimaju' ćelije, uglavnom u plućima, gdje se razmnožavaju i tu se često nanosi glavna šteta, i odakle simptomi potiču", rekao je dr. Jeremy Brown, ljekar u hitnoj pomoći i autor knjige Gripa: Stogodišnji lov na izlječenje najsmrtonosnije bolesti u istoriji, piše CNN.

S druge strane, ugljen-monoksid truje ljude tako što se "zakači" za hemoglobin, protein u crvenim krvnim zrncima koji prenosi kisik iz pluća u tijelo.

Blokirani ventilacijski sistemi i pokretanje prijenosnih generatora u zatvorenim prostorima bez odgovarajuće ventilacije mogu dovesti do nakupljanja ugljen-monoksida.

Također, ovo su mjeseci u kojima ljudi griju vozilo u garaži, što je izuzetno opasno čak i kada je garaža otvorena, upozorio je Scott A. Damon, voditelj zdravstvenih komunikacija u CDC-ovom ogranku za astmu i zajednicu. 

Brown je ukazao da je najvažnije instaliranje detektora ugljen-mokoksida.

Ako vi ili neko od vaših ukućana ima čak i blage simptome i ako je moguće trovanje ugljen-monoksidom, najbolje je da sve odvedete na sigurno van kuće, i odete kod ljekara.

Ali može li to biti gripa? Primanje vakcine protiv gripe ne garantira da nemate gripu.

Proces eliminacije omogućit će liječnicima hitne pomoći da utvrde imate li COVID-19, gripu ili trovanje ugljen-monoksidom, rekao je Brown.

"Jedan od načina na koji se ugljen-monoksid razlikuje od (COVID-19) i od gripe je taj da ako izađete van i udahnete svježeg zraka, simptomi će se polako 'rasipati' tokom idućih nekoliko sati ako je vaša izloženost bila minimalna", rekao je Brown.

Ako se neko osjeća bolje vani, ali simptomi se pojave kod kuće, to bi mogao biti znak trovanja.

Ako je moguće da ste bili izloženi u svom domu, liječnik može primijeniti krvni test za mjerenje nivoa ugljen-monoksida, dodao je Brown.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije