Hrvatica otkriva sve o radu na luksuznoj jahti: Koji su zahtjevi klijenata, koliko sati se radi...
Hrvatica Martina Drežančić je za rubriku Putovanja britanskog Daily Maila otkrila kako izgleda život brodske stjuardese na luksuznoj superjahti.
"Jedan gost je tražio kokošja jaja, ali isključivo od kokoši koje jedu samo crve. Naime, želio je maksimalnu količinu proteina u jajima", rekla je objašnjavajući neobične zahtjeve bogataša koji iznajmljuju ova plovila.
Martina radi na jahti M/Y Freedom, dugačkoj 48 metara, na koju stane do 22 ljudi. Jahta plovi isključivo po Jadranu, a posjeduje kino dvoranu, teretanu, bazen. Troškovi najma kreću se između 80.000 i 100.000 eura sedmično.
Savez kolumnista | Adis Maksić: Donald Trump i mi - nije vrijeme za paniku već za rad
"Ponekad gosti žele stvari koje ne možete ni zamisliti. Uglavnom im ispunimo želju, ali ako ne, uvijek pronađemo alternativno rješenje", dodaje ona.
Ljeto u Neumu: Sve vrvi od gostiju, ali - radnika sve manje
Kao stjuardesa na jahti radi već dvije godine i tvrdi da je riječ o poslu koji zahtijeva vojničku disciplinu.
"Ko se ne pridržava pravila, mora napustiti brod. Od samog početka meni je jasno što se očekuje. Nema mjesta za 'ali'. Postoji samo jedan način na koji se stvari obavljaju. I vjerujte mi, isprobala sam sve načine", ispričala je.
Zbog stroge discipline na kojoj insistira dobila je nadimak "Hitler".
"Ja sam zaista jako stroga. Ali to je jedini ispravan način. Ako svatko odrađuje svoj posao kako treba, funkcioniramo kao švicarski sat. Nema provjeravanja, ponavljanja i gubljenja vremena bez razloga. I svaki član posade mora biti u stanju napraviti sve što je potrebno", objašnjava Martina, pišu 24 sata.
Zaposlenik Hitne pomoći odlazi u Njemačku: "Danas biram da zaboravim..."
Objasnila je što sve podrazumijeva njen posao.
"Naporno radno vrijeme i puno čišćenja. Čistimo stvari koje su već čiste. Moj radni dan traje minimalno 16 sati. Obično se budimo oko 6.30 ujutro, moramo biti spremni poslužiti doručak u 7.30, a on ponekad traje do 11 sati. Nakon što počistimo stol i pripremimo ručak, a to je obično između 13 i 15 sati, možda ugrabimo nešto slobodnog vremena dok gosti plivaju.
Ipak, najčešće se ima nešto za odraditi, od punjenja hladnjaka do čišćenja otisaka prstiju, provjere gostiju, organizacije pranja rublja i slično. Kasnije s chefom prolazimo kroz jelovnik, uvijek ostavljajući mogućnost za posebne zahtjeve".
"U 18 sati se presvlačimo u noćnu uniformu, počinjemo posluživati koktele i pripremati se za večeru, koja se često pretvori u zabavu sve do dva ujutro".
Za nju su, kaže, ljubavne afere na brodu potpuno neprihvatljive.
Sejfudin se vratio iz Londona u BiH: "Otišao sam kao seljak, vratio kao lord"
"Možete biti pristojni, prijateljski raspoloženi, ali uvijek svjesni granice koju ne smijete prijeći! Romansa bi mogla utjecati na radnu atmosferu. Naprimjer, ako otpustite jednog člana posade, otići će i njegov dečko ili cura. U ovom se poslu ne preporučuje se gubitak dvoje radnika, pogotovo u špici sezone!
Najteži dio posla za Martinu jest stvoriti dobar tim.
"Nije lako pronaći 12 ljudi koji se dobro slažu i bez problema rade jedni s drugima. Minimalno šest mjeseci živite jedni s drugima. Moram prepoznati kako se ponašati prema svakome od njih."
Posao stjuardese na jahti je izuzetno zahtjevan i iscrpljujući, no nagrada može biti ogromna.
"Najveća napojnica koju sam dobila bila je 10.000 eura u gotovini! I inače sam dobila puno poklona", ispričala je Martina.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.