Ljeto u Neumu: Sve vrvi od gostiju, ali - radnika sve manje

9
Fena
Ljeto u Neumu: Sve vrvi od gostiju, ali - radnika sve manje
Radiosarajevo.ba / Neum

Brza cesta Neum-Stolac već pokazuje rezultate svoje izgradnje jer Neum bilježi porast posjetitelja, a u bh. biseru na Jadranu trenutačno najviše boravi domaćih gostiju i dijaspore te onih iz Srbije i Poljske

"U ovih dvadesetak dana nakon otvorenja ceste primijeti se da je promet povećan i da ima veći broj vozila na samoj cesti, a samim time i veći broj dolazaka u Neum. Istina, to su većinom još jednodnevni dolasci, ali efekt i rezultati ceste se već pokazuju", rekao je načelnik Neuma Dragan Jurković.

On je još u kampanji najavljivao kako mu je jedan od prioriteta i razvijanje neumskog zaleđa.

Ministarstvo kulture i sporta KS planira značajna ulaganja oko 12 miliona KM u nove projekte

Ministarstvo kulture i sporta KS planira značajna ulaganja oko 12 miliona KM u nove projekte

"Brza cesta će nam to uvelike olakšati. Trenutačno kroz izradu Prostornog plana općine Neum planiramo graditi dvije poslovne zone koje će biti usko povezane uz ovu cestu, a izgradnjom ceste otvorili su se potencijali i ruralnog turizma", izjavio je Jurković, dodavši kako je riječ o industrijskim zonama Dubrava (na petlji kod Babinog dola uz novu cestu) i Cerovica (na petlji Stolac-Neum-Čapljina).

Oko Neuma je posljednjih godina bilo i infrastrukturnih radova, a jedno od najvećih gradilišta je bilo ono Pelješkog mosta u susjednoj Hrvatskoj te je Jurković dao svoje mišljenje i o tome kako će otvaranje ovog mosta utjecati na Neum.

Zvanično otvorena: Pogledajte kako izgleda vožnja cestom Neum - Stolac

Zvanično otvorena: Pogledajte kako izgleda vožnja cestom Neum - Stolac

"Otvaranje Pelješkog mosta će nas rasteretiti dnevnog prometa i osigurati nekakav opušteniji odnos te veći dotok gostiju u Neum. Vjerujem da će ići u tome smjeru, ali sačekati ćemo otvorenje mosta i par dana da vidimo kako će se stvari odvijati", ustvrdio je.

Pritom je naglasio kako zadnjih godina aktivno rade na tome da se na graničnim prijelazima prema RH prekategorizira i na prijelaz roba.

"Znamo da u Neumu postoji carinska ispostava i time bi iskoristili te kapacitete. Nadam se da će Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Hrvatska naći zajednički interes da bar jedan od ta dva prijelaza bude za prijelaz roba i putnika", navodi Jurković.

Po njegovim riječima, turistička sezona u Neumu je zadovoljavajuća, a u odnosu na rekordnu 2019. godinu dostignuta je brojka od 80 posto te godine.

"Sezona je trenutačno na 85 do 95 posto popunjenosti naših kapaciteta i očekujemo ovih dana da će kapaciteti biti maksimalno popunjeni te da ćemo idućih četrdesetak dana nastaviti s maksimalnom popunjenošću", ističe načelnik jedinog bh. grada na moru.

U Neumu su najbrojniji domaći gosti i oni iz dijaspore, a iza njih su po brojnosti gosti iz Srbije, Poljske, Njemačke, Austrije i Francuske.

Nedostatak radne snage 

No i tamo je jedan od glavnih problema nedostatak radne snage.

"Kao i svugdje, i u BiH i u susjedstvu, problem je pronalazak kvalitetne radne snage. Svi se bore, pa tako i mi u Neumu. U svakoga je manjak radnika, u nekoga veći, u nekoga manji", naglašava Jurković.

Sezona u Neumu: Koliko su se povećale cijene smještaja?

Sezona u Neumu: Koliko su se povećale cijene smještaja?

Osvrnuo se i na pokretanje općinske turističke zajednice za koju Općina već priprema potrebne pravne akte.  

"Na zadnjoj sjednici OV usvojili smo odluku o pokretanju općinske turističke zajednice. Ona je postojala i 2003. godine, da bi federalnim zakonom, kojega je Ustavni sud poništio, stala s radom. Pokrenuli smo aktivnosti koje će dovesti do ponovnog uspostavljanja, pripremamo statut, poslovnik i ostale akte te ćemo uskoro imati formiranu turističku zajednicu", kazao je on.

Neum bi uskoro mogao osjetiti veću korist od turizma jer će veći "dio financijskog kolača" ostati u ovoj općini na jugu BiH.

"Dugo godina smo imali problem da dio od boravišnih pristojbi nije ostajao u Neumu, u biti vraćao bi se veoma mali postotak. Sada se to promijenilo, a naše projekcije su da će novac koji bi mogao ostati u Neumu uvelike pridonijeti gradu i na marketinškom i na infrastrukturnom planu", zaključio je neumski načelnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije