Sezona u Neumu: Koliko su se povećale cijene smještaja?

10
Radiosarajevo.ba
Sezona u Neumu: Koliko su se povećale cijene smještaja?
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Neum

Jedini bosanskohercegovački grad na Jadranu, Neum, spremno dočekuje turističku sezonu. Nadležni kažu da su se pobrinuli za novitete u ponudi. Na broj dolazaka i turista se ne bi trebala odraziti ni inflacija, ni, kažu nam rat u Ukrajini. 

Prvi gosti u Neumu. Zadovoljni, kažu nam, cijenama koje su ih dočekale, uz nadu da do novog povećanja neće doći. Ponuda na bh. primorju svake godine je sve bolja.

Turistički radnici u Neumu pripremaju se za realizaciju aktivnosti na kojim su radili u proteklom razdoblju, a sve što je zabilježeno u predsezoni otvara prostor velikom optimizmu i vraća nadu u oporavak turističkog sektora.

Zeljković o ranijim nesuglasicama s Barbarezom: "Samo budale ne mijenjaju mišljenje"

Zeljković o ranijim nesuglasicama s Barbarezom: "Samo budale ne mijenjaju mišljenje"

Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih djelatnika Neum tako je za BHRT rekao:

"Ukoliko situacija ostane onakva kakva je danas i ako 'buking' nastavi ulaziti ovim tempom sezona bi uistinu mogla biti odlična. Četvrti mjesec je malo 'štekao', ali peti se otvorio, a buking za sezonu je odličan".

Inflacija uzima danak, pa će vjerovatno drastično povećanje cijena životnih namirnica i energenata utjecati da građani ljetni odmor provedu u jefinijoj varijanti. I cijene u Neumu u hotelima, kao i u privatnom smještaju, su u porastu.

"10 do 15 posto je rast cijena smještaja u odnosu na 2021. Na rast cijena hrane je utjecala inflacija, ali u kojem točno omjeru ne mogu tvrditi, jer je još uvijek nestabilna i promjenjiva nabavka, tako da restorani još uvijek kalkuliraju", navodi Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera Neum.

Tokom predsezone zbog rata u Ukrajini otkazane su ranije potpisane ugovorne i individualne rezervacije iz Poljske. Kriza se na koncu ipak ne bi trebala odraziti na broj gostiju u Neumu tokom ljetnih mjeseci.

"Nakon mjesec dana 'buking' je opet krenuo i mogu kazati da rat nema veze s bukingom i nadamo se da će tako i ostati", pojasnio je Krešić.

Neum će se uskoro rasteretiti tranzitnog prometa kroz grad koji je njegovim stanovnicima dosad stvarao velike probleme. Dugo očekivana cesta Stolac-Neum s početkom sezone povezat će jedini bh. grad na moru sa ostatkom zemlje, a gostima olakšati dolazak.

Dragan Jurković, načelnik Općine Neum poručuje:

"Neke najave, u nekim razgovorima sa čelnim ljudima Cesta Federacije BiH, sredinom srpnja bi moglo biti zvanično otvorenje ceste. Nakon tolikogodina povezanost sa unutrašnjošću i zasigurno novi iskorak za Neum".

Iako predsezona nije na nivou 2019. godine, očekuje da će tokom jula, augusta i septembra na noćenjima u Neumu biti oko 18 hiljada gostiju svakog dana, što je maksimum smještajnih kapaciteta u ovom gradu. Velika su očekivanja i od podsezone, jer već postoji značajan broj rezervacija za mjesec oktobar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije