Higijenski ulošci promijenili život djevojčica - više neće propuštati nastavu

Radiosarajevo.ba
Higijenski ulošci promijenili život djevojčica - više neće propuštati nastavu
Za paket higijenskih uložaka u Malawiju (Afrika) mora se mukotrpno raditi cijeli dan i djevojke obično propuštaju nastavu jer pamučni ulošci koje koriste u zamjenu su neadekvatni.

Charlotte Ashton srela je ženu koja je pronašla rješenje.

To je najveća noćna mora 14-godišnjakinja, piše BBC. Stojite ispred cijelog razreda koji vas ismijava i pokazuje vam iza leđa. U tom trenutku shvataju da je njihov higijenski uložak propustio i da propušta krv na haljinu.

"Tačno se sjećam provjeravanja školskih suknji kao tinejdžerica. Vukla sam prijateljicu za rukav i govorila: 'Je li mi propustilo?'"

U Malawiju higijenski ulošci koštaju 500 Malawi kwacha (75 centi; 50p) po pakiranju. To je skoro cijelodnevna dnevnica u sklopu minimalne plaće - i doslovno trebate dva pakiranja mjesečno. Zamislite da morate dvije plaće mjesečno izdvajati za higijenske uloške.

Trinitas je 31-godišnja istraživačica s Blantyre medicinskog univerziteta koja se sjetila kako se ona patila u tinejdžerskom dobu i nije željela da još djevojaka prolazi kroz to.

Uzela je staru šivaću mašinu i napravila higijenske uloške od tkanine za višekratnu upotrebu i učinila ih dostupnim lokalnim djevojkama. Djevojke koje su ih koristile bile su prezadovoljne. Njen izazov za kapitalne investicije u ovoj siromašnoj zemlji rezultirao je povećanjem proizvodnje i smanjenjem cijena na tržištu - dovoljne za prosječnog Malawija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije