Djevojčice fotografirale sve što ne smiju dotaći tokom menstruacije

Radiosarajevo.ba
Djevojčice fotografirale sve što ne smiju dotaći tokom menstruacije
Stoljećima stara tradicija u Nepalu 'chhaupadi' smatra da su žene tokom menstrualnog ciklusa nečiste i da donose nesreću.

Ova tradicija se odnosi i na djevojčice. koje su često proglašene nepoželjnim i prisiljene su za vrijeme menstruacije napustiti svoje domove i otići u brda.

Opravdanja za ovu tradiciju Nepalci pronalaze u hinduizmu koji kaže da kršenje ovih pravila dovodi do gubitka stoke i loše žetve, što znači da ako bi žene i djevojčice tokom svog ciklusa ostale u selu, svi ostali bi "zbog te žrtve" izgubili sredstva za život.

Tokom ciklusa "nepoželjne" žene i djevojčice ne smiju da dodiruju stoku, da koriste javne izvore vode, niti da budu dio nekog većeg skupa.

Britanski Independent je objavio članak o tome šta djevojčice i žene ne smiju dodirivati za vrijeme ciklusa. Djevojčice su fotografirale različite stvari, a u komentarima su opisivale kako se osjećaju usamljeno jer su izolovane od svojih porodica, ili su pokazivale mjesta gdje se peru tokom ciklusa.

U hladnim kućercima koji se vide u članku koji je objavio Time, neki članovi porodica im donose hranu, ali te osobe ne smiju dodirnuti posudu iz koje "nečista" ženska osoba jede.

Do sad je zbog ove prakse nekoliko žena izgubilo život. Iako je sud u Nepalu 2005. godine ovu praksu proglasio nezakonitom, ona se i dalje primjenjuje u nekim dijelovima Nepala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije