Misterija miješanja boja: A mislili ste da znate

Misterija miješanja boja: A mislili ste da znate
0 / crvena, plava i zelena daju bijelo
Svi smo učili u školi da su osnovne boje crvena, plava i žuta. Zaboravite na tu tvrdnju.

 

Propagatorica nauke Jelena Kalinić na svom blogu Quantum of Science piše o osnovnim bojama - zelenoj, crvenoj i plavoj. 

Da bi misterija bila još veća, naučnici tvrde da se miješanjem ove tri boje dobija - bijela. 

Treba razlikovati osnovne boje u slikarstvu i osnovne boje u optici, u svjetlosti, piše Jelena. 

"Boje koje se koriste u slikarstvu su neki pigmenti - to su minerali ili tvari organskog porijekla (biljnog, životinjskog) koji apsorbuju svjetlost određene valne dužine, tj. apsorbuju određeni dio elektromagnetnog spektra, dok neki dio spektra odbijaju.

Tijela ili emituju svjetlost ili je apsorbuju, upijaju.

Vaša odjeća apsorbuje svjetlost, ali ekran vašeg monitora, TV-a, mobitela emituju svjetlost, tj. oni predstavljaju izvore elektromagnetnog zračenja.

Tako, crvena na vašem monitoru i crvena boja ruže nisu ista stvar - crvena boja na ekranu je zaista svetlost određene frekvencije, a crvena boja ruže je neapsorbovana svjetlost.

Za prikazivanje boja na monitorima se koristi RGB sistem (jeste, akronim od red-green-blue) koji je zasnovan na principu aditivnog miješanja boja. Osnovne boje ovog sistema su crvena, zelena i plava i njihovim miješanjem nastaje bijela svjetlost

Prve teorije boja dali su Leone Battiste Alberti (oko 1435.) i Leonardo da Vinci (oko 1490.), dok naučno utemeljena teorija boja počinje sa Isaacom Newtonovom i njegovim otkrićima u sferi optike objavljenim u Opticks 1706. Goethe 1810. daje svoju Teoriju boja, koja je manje naučna, ali počinje razlikovati aditivno i suptraktivno miješanje boja te govori i o psihološkom utjecaju boja i asocijacijama koje boje bude.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije