Fascinantno: Otvara se prvi podmorski kružni tok

0
Radiosarajevo.ba
Fascinantno: Otvara se prvi podmorski kružni tok
Foto: estunlar.fo / Podvodni tunel

Privode se kraju radovi na četverogodišnjem projektu bušenja 11 kilometara podmorskog tunela između dva najveća Farska otoka, Streymoya i njegovog istočnog susjeda Eysturoya.

Otvorenje je planirano za 19. decembar.

Tunel vrijedan 166 miliona dolara sadrži možda prvi na svijetu podmorski kružni tok, sa svjetlosnim efektima koje je dizajnirao lokalni umjetnik Tróndur Patursson, prenosi Globalconstructionreview.

Kružni tok izgleda poput velike meduze ili gljive i spojit će nekoliko tunela. Umjetnik Patursson uređuje i oslikava neuglednu površinu velikog gljivastog tijela u tunelu instalacijama i ljudskim figrama, koje plešu folklor.

Tunel će skratiti vrijeme putovanja sa 74 minute na 16 između Tórshavna na Streymoyu, glavnom gradu Otoka, i lučkog sela Runavík na otoku Eysturoy na istoku.

Kružni tok ispod površine Atlantika nalazi se na mjestu gdje se tunel u svom pristupu Eysturoyu dijeli na dva dijela, a svaki kraj izlazi na obje strane fjorda Skala, piše BBC.

Projekt je razvila Eystur-og Sandoyartunlar, kompanija koju je osnovalo Županijsko vijeće Farskih otoka.

Alf Helge Tollefsen, voditelj projekta kompanije NCC koja izvodi radove, prošle je godine kazao da su radovi na tunelu bili zakomplicirani zbog loše kvalitete stijene.

"Tunelu je bilo potrebno više 'ubrizgavanja' nego što je bilo tipično za ostale tunele na Farskim otocima", dodao je Tollefsen.

Pogledajte kako to sve sada izgleda:

Izgradnja cestovnih tunela kroz strme planine Farskih otoka započela je 1960-ih.

Otočje sada ima ukupno 19 tunela. Dva od njih su podmorski tuneli koje je NCC izgradio početkom 2000-ih. Sve ostale ceste između otoka povezane su mostovima i trajektima.

Inače, Farski otoci su danska autonomna pokrajina. Obuhvaćaju istoimenu otočnu skupinu u sjevernom Atlantiku između Škotske, Norveške i Islanda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije