Egipćanin Hamza posvetio šest godina izradi makete Svete džamije u Mekki

1
Radiosarajevo.ba
Egipćanin Hamza posvetio šest godina izradi makete Svete džamije u Mekki
Foto: Anadolija / Masad Hamza

Egipćanin Masad Hamza posvetio je čak šest godina mukotrpnog rada kako bi izradio maketu džamije Masdžid al-Haram ili Svete džamije u Mekki u Saudijskoj Arabiji. 

Maketa džamije izgleda zaista fascinirajuće i odmah se može primijetiti da je u njenu izgradnju uloženo mnogo truda, napora, ali i posebne ljubavi i strpljenja.

Masad Hamza, egipatski proizvođač maketa, kazao je da je bio impresioniran kineskom maketom Kabe koju je ranije vidio u Mekki, dok je obavljao hadž.

Pomoću ovog trika ormar će vam mirisati fenomenalno, a samo je potrebno...

Pomoću ovog trika ormar će vam mirisati fenomenalno, a samo je potrebno...

Kaba je centralno svetilište Islama. Građevina je u obliku kocke, duge oko 11, a visoke oko 17 metara. Nalazi se u sredini velike džamije u Mekki. Predstavlja kiblu, odnosno posebnu tačku prema kojoj se muslimani okreću u vrijeme namaza, odnosno molitve. Kaba za muslimane predstavlja središte svijeta.

Hamza, koji živi u Port Saidu u Egiptu, ističe da je posvetio oko šest godina života kako bi izradio maketu džamije Masdžid al-Haram.

Prilikom izrade makete koristio je 5.500 komada drveta, posebno pažnju posvećujući i najsitnijim detaljima.

Mesdžidul-haram, poznat kao Sveta džamija ili Velika džamija, jedna je od najvećih džamija u svijetu i okružuje u islamu najsvetije mjesto, Kabu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije