U BiH se obilježava Dan džamija: Obilježavanje 30. godišnjice rušenja Ferhadije u Banjoj Luci

0
AA
U BiH se obilježava Dan džamija: Obilježavanje 30. godišnjice rušenja Ferhadije u Banjoj Luci
Foto: Radiosarajevo.ba / Ferhadija džamija u Banjoj Luci

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 7. maj se obilježava kao Dan džamija, koji simbolički podsjeća na stradanje, potpuno rušenje ili oštećenje velikog broja džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.

Dan džamija podsjeća muslimane ovih prostora koliko su sudbina i uništavanje bosanskih džamija imanentni sudbini i žrtvama samih muslimana.

Na današnji dan, u noći 7. maja 1993. godine, nakon 414 godina postojanja, minirana je i do temelja srušena jedna od najznačajnijih džamija u Bosni i Hercegovini, čuvena banjalučka ljepotica Ferhadija. Ubrzo zatim, minirani ostaci džamije odvezeni su na gradsku deponiju, a dio je bačen u jezero Karanovac, čime je nedvojbeno potvrđena planska i sistematska aktivnost realizacije zločina urbicida.

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Zukan Helez: 'Pozivam Dodika da se okani ćorava posla i da zajedno počnemo raditi'

Ferhat-pašina džamija, zadužbina Ferhad-paše Sokolovića izgrađena 1579. godine, predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. stoljeću.

Ferhadija je 1950. godine uvrštena u kulturnu baštinu BiH, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Ferhadija je bila samo jedna od 16 banjalučkih džamija koje su tokom agresije na BiH do temelja porušene.

Osim toga, 7. maj je i sjećanje na tragično stradanje Cazinjanina Murata Badića, 7. maja 2001. godine u Banjoj Luci. Tada su polaganje kamena-temeljca za obnovu prekinuli neredi u kojima je Murat Badić zadobio smrtne rane.

Ferhadija je ponovo sagrađena te svečano otvorena na Dan džamija, 7. maja 2016. godine.

Sjećanje na 1.601 ubijeno dijete u opkoljenom Sarajevu

Sjećanje na 1.601 ubijeno dijete u opkoljenom Sarajevu

Povodom Dana džamija, Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH ove godine organizirala je manifestaciju "Dani džemata i džamija" od 4. maja do 3. juna uz bogat program u više bosanskohercegovačkih gradova.

Tokom agresije na BiH 1992.-1995. godina, prema podacima Islamske zajednice u BiH porušeno je 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih objekata u vlasništvu Islamske zajednice.

Dan ubijene djece Sarajeva, roditelji: "Boli nas da nakon 30 godina niko nije odgovarao"

Dan ubijene djece Sarajeva, roditelji: "Boli nas da nakon 30 godina niko nije odgovarao"

Uništeno je ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamije koliko ih je prije agresije bilo na prostoru BiH.

U okviru manifestacije "Dani džemata i džamija", danas će u Banjoj Luci, u džamiji Ferhadija, biti održana akademija "Sjećanje na rušenje Ferhadije i ostalih banjalučkih džamija".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije