Ovo je deset najprodavanijih telefona prošle godine, prvih sedam mjesta pripada jednom gigantu

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je deset najprodavanijih telefona prošle godine, prvih sedam mjesta pripada jednom gigantu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Objavljeni su podaci o deset najprodavanijih telefona na svijetu u 2023. godini.

Appleovi telefoni svake godine dominiraju popisom najprodavanijih pametnih telefona na svijetu te niti prošle godine situacija nije bila previše drukčija. Ta je godina za Apple bila iznimno uspješna jer je kompanija prvi put zauzela prvo mjesto na globalnom smartphone tržištu prestigavši čak i Samsung.

A o kakvoj je dominaciji iPhonea na tržištu smartphonea riječ najbolje govore podaci analitičke kompanije Counterpoint Research.

Osvježite zidove bez krečenja: Sve što treba je da ih očistite ovom smjesom

Osvježite zidove bez krečenja: Sve što treba je da ih očistite ovom smjesom

Ne samo da među top 10 najprodavanijih telefona na svijetu, Apple zauzima sedam pozicija, već su različiti modeli iPhonea zauzeli - prvih sedam mjesta. Ostala tri mjesta na ovom popisu drže Samsungovi modeli Galaxy pametnih telefona.

Prema tim podacima, najprodavaniji pametni telefon na svijetu 2023. godine je:

Sjajne vijesti za korisnike: iOS 18 bi trebao biti najveća Appleova nadogradnja do sada

Sjajne vijesti za korisnike: iOS 18 bi trebao biti najveća Appleova nadogradnja do sada

iPhone 14 koji je na globalnom tržištu zauzeo nešto manje od 4 posto udjela (3,9 posto).

Na drugom i trećem mjestu nalaze se Pro verzije iPhonea 14 - Pro Max je zauzeo 2,8 posto tržišta, a Pro 2,4 posto tržišta, a nakon njih slijedi jedan stariji model.

iPhone 13 drži 2,2 posto tržišta, a s obzirom na to da je ovaj model pojeftinio nakon predstavljanja iPhonea 14 i 15, jasno je zašto je i prošle godine bio toliko popularan, iako je riječ o modelu iz 2021. godine.

Tri pozicije od petog do sedmog mjesta zauzima posljednja generacija iPhonea koja je prošle godine u prodaji bila samo oko 3 i pol mjeseca jer su ti modeli predstavljeni u septembru 2023.

Model iPhone 15 Pro Max nalazi se na petom mjestu s 1,7 posto tržišta, iPhone 15 Pro zauzeo je 1,4 posto tržišta, jednako kao i iPhone 15 na sedmom mjestu.

Putovanja su upravo postala mnogo pametnija zahvaljujući Samsung Galaxy S24

Putovanja su upravo postala mnogo pametnija zahvaljujući Samsung Galaxy S24

Osmo mjesto s istih 1,4 posto udjela na tržištu pripalo je Samsungovom Galaxyju A14 5G, zatim slijedi Galaxy A04e te na desetom mjestu još jedna verzija Galaxyja A14 (model 4G).

Iako Samsung ove godine ima telefon više na popisu top 10 najprodavanijih modela na svijetu u odnosu na godinu ranije kada je imao dva modela na tom popisu, u 2022. godini jedan je njihov uređaj (Galaxy A13) zauzeo drugo mjesto, dok se Galaxy A3 nalazio na desetom mjestu.

Još jedna zanimljivost vezana uz najprodavanije telefone prošle godine jest da je udio top 10 najprodavanijih telefona na svijetu dosegao 20 posto od ukupnog broja prodanih smartphonea, što je najveća brojka do sada.

Iako iz Counterpointa očekuju kako će popisom deset najprodavanijih telefona na svijetu i dalje dominirati ove dvije kompanije, spomenuli su mogućnost da se na njemu u 2024. probije i neka kineska kompanija, prenosi Digital Trends.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije