Šta sprema Apple? Uskoro treba izaći pametni - prsten

0
Radiosarajevo.ba
Šta sprema Apple? Uskoro treba izaći pametni - prsten
Foto: EPA - EFE / Ilustracija / Apple

Nije tajna da Apple već neko vrijeme prati tehnologiju pametnih prstenova. Sada se čini da je tržište spremno, a Apple je spreman izaći iz faze patenta. Prema izvještaju Electronic Timesa, Appleov razvojni proces je bliži stvaranju proizvoda koji će biti spreman za tržište.

"Izgleda vjerovatno da je komercijalizacija blizu", navodi izvještaj, pozivajući se na izvor s poznavanjem lanca opskrbe. Nažalost, izvještaj ne precizira tačno kada možemo očekivati "Apple Ring" na trgovinskim policama, ali ne bi trebalo dugo, s obzirom na trenutni status tržišta.

Samsung je službeno potvrdio planove za lansiranje vlastitog pametnog prstena kasnije ove godine. Osim toga, tržište više nije ekskluzivno za jedno veliko ime poput Oura Ring. Sada imamo nove sudionike poput RingConn, Ultrahuman i Amovan - među ostalima. No, igrači na tržištu ne proizvode samo prstene koji prate fitness.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Tu su i brendovi poput Quontic i McLear koji nude pametne prstenove koji omogućuju beskontaktna plaćanja. To su oblasti u kojima Apple ima interesa, pogotovo ako se pogledaju proizvodi s blockbuster uspjehom poput Apple Fitness+ i cijelog ekosustava Apple Pay.

Čini se da se Apple pripremao za to. Još 2015. godine, Bloomberg je izvijestio o Appleovom patentu za prsten s zaslonom osjetljivim na dodir. U sljedećim godinama pojavili su se još neki patenti koji su detaljno opisivali prsten koji se može koristiti i za upravljanje drugim povezanim uređajima poput Maca, Apple TV-a, iPada, pa čak i VR opreme.

Apple izdao aplikacije za Windowse koje će zamijeniti iTunes

Apple izdao aplikacije za Windowse koje će zamijeniti iTunes

Nedavno je Patently Apple otkrio još jedan patent za pametni prsten podnesen u SAD-u koji nudi NFC i koji se tehnički može koristiti i kao kontroler za Vision Pro mixed reality headset. Važno je napomenuti da Apple nije napravio fizički kontroler za headset, pa bi lansiranje prstena kao pomoćnog uređaja bilo smisleno. Vidjeli smo neke koncepte kako bi Apple Ring mogao izgledati na temelju historije Appleovih patenata, i izgleda impresivno.

S obzirom na Appleovu historiju, obično nije prvi u novoj kategoriji proizvoda. Voli pričekati da se kategorija sazri i tehnologija evoluira prije nego što firma napravi ulazak. Apple Watch je sjajan primjer te strategije, a čini se da Apple želi ponoviti to s svojim naporima u pametnom satu, piše Yahoo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije