Upozorenje iz Applea: Ovu stvar ne smijete uraditi ako vam telefon upadne u vodu

0
Radiosarajevo.ba
Upozorenje iz Applea: Ovu stvar ne smijete uraditi ako vam telefon upadne u vodu
Foto: Pexels / iPhone u vodi

Šta uraditi kada vam pametni telefon padne u vodu? Ako na internetu potražite savjet, jedna od prvih stvari na koju ćete naići jest da telefon odmah stavite u rižu, koja bi trebala upiti vlagu iz telefona, a takav savjet ponekad daju i u servisima za pametne telefone.

Čini se kako ta taktika i nije baš najpametnija te je, uprkos svemu što je dosad objavljeno na internetu, ipak ne biste trebali primjenjivati. To naglašavaju iz Applea, na čijim se stranicama za podršku korisnicima nalazi upravo to upozorenje.

Ne stavljajte telefon u vrećicu riže. Ako to napravite, mali komadi riže mogu oštetiti vaš iPhone, piše na Appleovim stranicama. Osim u vrećicu riže, iz ove kompanije upozoravaju korisnike da ne pokušavaju osušiti telefon korištenjem vanjskog izvora toplote ili kompresovanim zrakom te da u svoje telefone, odnosno konektore ne stavljaju strane objekte, poput papirnih peškira ili štapiće za uši.

Bruno Akrapović:	Svaka čast mojim igračima. Publika nas je nosila

Bruno Akrapović: Svaka čast mojim igračima. Publika nas je nosila

Šta onda uraditi ako vam iPhone upadne u vodu? Iz Applea su dali nekoliko savjeta, pri čemu su posebnu pažnju posvetili konektoru za punjenje.

Ako se on smoči, na iPhoneu bi se trebalo pojaviti upozorenje o detektiranoj tečnosti i korisnici bi odmah trebali isključiti svoj Lightning ili USB-C kabal iz telefona te ga ne smiju ponovno priključiti dok telefon i konektor nisu u potpunosti suhi.

Jeste li znali za ovu 'skrivenu' opciju na iPhoneu?

Jeste li znali za ovu 'skrivenu' opciju na iPhoneu?

Kako bi ispraznili tečnost iz telefona, potrebno ga je lagano udarati o dlan ruke, pri čemu strana s konektorom treba biti okrenuta prema dole. Nakon toga telefon treba ostaviti u suhoj prozračnoj prostoriji na najmanje pola sata i tada ponovno možete pokušati spojiti telefon s kablom. Ako se upozorenje o tečnosti ponovno pojavi, onda telefon treba i dalje ostaviti u suhoj i prozračnoj prostoriji na duže vremena. Ponekad može proći i cijeli dan dok se osuši, a za to vrijeme možete ga ponovno pokušati napuniti.

Na US Today podsjećaju i na Samsungove savjete o telefonima koji upadnu u vodu. Kada se to dogodi, uređaj treba isključiti te obrisati vlagu s kućišta, utora za slušalice i punjenje. Za razliku od Applea, iz južnokorejske kompanije savjetuju korištenje vate ili štapića.

U slučaju da je uređaj pao u more ili neku drugu vrstu tečnosti poput pića, navodi se da bi se takav uređaj u biti prvo moglo staviti u običnu vodu. Iz Samsunga savjetuju sušenje na zraku, odnosno njegovo postavljanje u prozračnu prostoriju ili u hlad s hladnim zrakom (od npr. ventilatora). Ono što nikako ne smijete raditi jest sušiti ga korištenjem fena ili vrućeg zraka.

Kada se uređaj osuši, poželjno ga je ipak odnijeti na servis, javlja Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije