Da li ste probali najtvrđe jelo na svijetu, u kojem je ključni sastojak - prženo kamenje?!

0
Radiosarajevo.ba
Da li ste probali najtvrđe jelo na svijetu, u kojem je ključni sastojak - prženo kamenje?!
Foto: Twitter / Suodiu, egzotično kinesko jelo

Doslovno najtvrđe jelo na svijetu, u kojem je ključni sastojak prženo kamenje, potaknulo je kulinarsku znatiželju na kineskim društvenim mrežama. Gosti bi trebali cuclati kamenčiće kako bi okusili bogate i pikantne okuse jela koja potječu iz istočne kineske pokrajine Hubei.

Jelo se naziva suodiu što znači - pocuclati i baciti. Kada naruče ovo tradicionalno jelo, gosti dobiju upravo tu uputu - pocuclati okuse i ispljunuti kamenje. Snimke onih koji su se odvažili probati zanimljivo jelo prošle su sedmice preplavile kineske društvene mreže, zajedno sa snimkama na kojima kuhari pripremaju obrok.

Na užarene kamenčiće, izlijeva se čili ulje, posipa se sos od bijelog luka, a zatim se sve prži s mješavinom paprike i bijelog luka narezanog na kockice. Dok pripremaju jelo, ulični kuhari svaki svoj pokret objašnjavaju u rimi, piše Jutarnji.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

"Porcija začina budi strast", rekao je kuhar na jednoj od snimki, dodajući da je ovo jelo jednako popularno kao i alkohol.

Kupcima se aromatizirano kamenje poslužuje u kutijama veličine dlana, a svaka porcija košta oko 16 yuana (2 eura). Jedan od kupaca upitao je mora li vratiti kamenčiće nakon što pojede jelo, na šta mu je kuhar odgovorio da ih zadrži kao suvenir.

Vjeruje se da suodiu postoji već stoljećima. Lađari su recept za ovo egzotično jelo prenosili usmenom predajom s koljena na koljeno, pišu lokalni mediji. Znalo se dogoditi da lađari ostanu nasukani nasred rijeke dok dostavljaju robu, kako bi se nahranili koristili su kamenje sa začinima.

@cathychen95

Stir-fried #pebbles 🗿 #chinesefood #chineseculture #stirfry #cooking #fyp #foryou #fypシ

♬ 原聲 - FabulousCathy

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije