Konačno: Novi koncertni klavir Steinway uskoro stiže u Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
Konačno: Novi koncertni klavir Steinway uskoro stiže u Sarajevo
Radiosarajevo.ba / Potpisivanje ugovora za nabavku koncertnog klavira

Sarajevo je prvoklasni svjetski grad i zaslužuje prvoklasnu kulturnu infrastrukturu! naglasio je ovo premijer Vlade KS Edin Forto povodom današnjeg potpisivanja ugovora za nabavku koncertnog klavira za Sarajevsku filharmoniju. 

Ukoliko bude sve kako je planirano, u prvom kvartalu 2023. bi u Sarajevo trebao biti dopremljen i postavljen vrhunski koncetni klavir marke Steinway koji predstavlja svjetski standard u koncertnoj djelatnosti. Time će se Sarajevo svrstati među velike svjetske koncertne centre koji raspolažu ovim vrijednim resursom za vrhunske koncertne događaje. 

"Novi klavir ne samo da je prilika za značajno programsko proširenje Sarajevske filharmonije i dolazak najvećih svjetskih pijanističkih imena u Sarajevo, već i resurs za mlade umjetnike koji će sada imati gdje da se pripremaju za svjetska takmičenja i međunarodne nastupe", istaknuo je Vedran Tuce, direktor Sarajevske filharmonije. 

Čampara traži tematsku sjednicu Skupštine KS, uputio inicijativu: "Mora postojati odgovornost"

Čampara traži tematsku sjednicu Skupštine KS, uputio inicijativu: "Mora postojati odgovornost"

Na konferenciji za medije koja je upriličena u Narodnom pozorištu Sarajevo, Tuce je podsjetio da potreba za nabavkom koncertnog klavira traje decenijama. Rukovodstvo Sarajevske filharmonije već dugo nastoji osigurati sredstava, te nakon godina pokušaja, konačno je potpisan ugovor s kompanijom koja je ovlašteni distributer. Ovu kapitalnu nabavku je podržalo Ministarstvo kulture F BiH, kao i Vlada KS i Ministarstvo kulture KS. 

"U narednoj sezoni, Sarajevska filharmonija obilježava sto godina postojanja. Pored materijalnih resursa, cilj je Vlade KS je da omogući konačno popunjavanje redova Sarajevske filharmonije instrumentalistima koji nedostaju. To su potrebe kulture zajednice Sarajeva", izjavio je premijer Edin Forto. 

Potpisivanje ugovora za nabavku koncertnog klavira
Radiosarajevo.ba: Potpisivanje ugovora za nabavku koncertnog klavira

U narednim mjesecima, u tvornici najboljih koncertnih klavira na svijetu Steinway u Frankfurtu, pripremit će se nekoliko mogućih "kandidata" za transport prema Sarajevu. Kako nalaže procedura, klavire će isprobati neko od vrhunskih svjetskih pijanista te odabrati instrument koji najviše odgovara dvorani Narodnog pozorišta Sarajevo, gdje će biti smješten. 

O kojem se muzičaru radi, direktor Filharmoije nije želio precizirati, rekavši da za ovu zahtjevnu ulogu postoje dva kandidata, oba svjetskog renomea i oba prijatelji Sarajevske filharmonije, ali da konačni odabir zavisi od raspoloživosti datuma za odabir insrumenta. 

Nakon toga, klavir će biti dopremljen u Sarajevo, postavljen na scenu, naštiman i stavljen u upotrebu, a distributer je obavezan voditi brigu o instrumentu i dalje, kako bi pružao maksimum kvalitetnog zvuka.  

S obzirom da Sarajevo još uvijek ne posjeduje odgovarajuću koncertnu dvoranu, dom novog klavira bit će Narodno pozorište. Rukovodstva dvije institucije u međuvremenu će pronaći rješenje za smještaj i zaštitu instrumenta u danima kada se ne koristi.    

"Dolaskom ibstrumenta u Narodno pozorište, Sarajevo će imati ono što svaka velika sala u svijetu. Stainway je  170 godina sinonim za najviši kvalitet za koncertne klavire i ovakav instrument posjeduje preko 98% koncertnih institucija u svijetu", naglasio je predstavnik kompanije Piano Centar iz Zagreba sa kojom je potpisan ugovor. 

Sarajevska filharmonija će u četvrtak 30.06. na svečan način završiti sezonu 21/22, uz cjelovečernji koncert na kojem će kao solista nastupiti violončelista Isak Haračić, a dirigovat će maestra Samra Gulamović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije