Čudesno otkriće: Misteriozna struktura otkrivena pod pijeskom u blizini Velike piramide u Gizi

1
Radiosarajevo.ba
Čudesno otkriće: Misteriozna struktura otkrivena pod pijeskom u blizini Velike piramide u Gizi
Foto: Pexels / Piramide u Gizi

Arheolozi u Egiptu otkrili su neobičnu strukturu, skrivenu pod pijeskom, u blizini Velike piramide u Gizi.

Ovo otkriće detaljno su opisali u izvještaju koje su 5. maja objavili istraživači s egipatskog Nacionalnog istraživačkog instituta za astronomiju i geofiziku, kao i japanskog međunarodnog sveučilišta Higashi Nippon i Univerziteta Tohoku.

Smještena između ispod površine Zapadnog groblja, u blizini Velike piramide Khufua - također poznate kao Velika piramida u Gizi - struktura je neobičnog "L" oblika i mjeri otprilike 10 x 14 metara.

Francuski premijer Gabriel Attal ponudio ostavku

Francuski premijer Gabriel Attal ponudio ostavku

Ova struktura je, kako su otkrili, potpuno ispunjena pijeskom, što navodi istraživače da vjeruju da je možda bila ispunjena odmah nakon što je izgrađena. Misterije tu ne prestaju jer se ispod strukture, na dubini između 5 i 10 metara, nalazi ono što je tim opisao kao 'anomalija s visokim električnim otporom'. Prema istraživačima, 'električno otporni materijal u pješčanoj dini mogao bi biti mješavina pijeska i šljunka, uključujući razmake ili zračne šupljine unutar njih'.

"Prethodno nisu provedena podzemna istraživanja", podsjetili su istraživači. Arheolozi vjeruju i da bi tu mogla postojati grobnica - iako su naglasili da bi 'potrebno detaljnije istraživanje kako bi se potvrdila ta mogućnost'. Istraživanje je započelo 2021. i objavljeno je u časopisu Archaeological Prospection, .

"Vjerujemo da je važan kontinuitet plitke strukture i duboke velike strukture", napisali su, no pravo značenje, međutim, neće biti otkriveno dok se ne provedu daljnja istraživanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije