Arheolozi u toku istraživanja otkrili predmet iz rimskog doba: Šta ovo predstavlja?

2
Radiosarajevo.ba
Arheolozi u toku istraživanja otkrili predmet iz rimskog doba: Šta ovo predstavlja?
Foto: Printscreen / Rimsko nalažište

Misteriozni rimski artefakt pronađen tokom amaterske arheološke istraživanja prvi put će biti izložen javnosti u Lincolnshireu.

Predmet je jedan od samo 33 dodekaedara pronađenih u Britaniji, i prvi koji je otkriven u srednjem dijelu zemlje.

Pronađen je u Norton Disneyu, blizu Lincolna, tokom ljeta 2023. godine.

Iran objavio petodnevnu žalost: Evo kada bi se mogli održati izbori

Iran objavio petodnevnu žalost: Evo kada bi se mogli održati izbori

Artefakt je također jedan od najvećih pronađenih, visok je oko osam centimetara i težak 245 grama. Ovaj dvanaestougaoni predmet je otkriven od strane grupe lokalnih volontera.

Richard Parker, sekretar Grupa za historiju i arheologiju Norton Disney, rekao je da je bilo "privilegija rukovati" predmetom, koji se smatra ukopanim prije otprilike 1.700 godina.

Vrijedan arheološki pronalazak u Tuzli: Otkriven rimski vodovod dužine 11 metara

Vrijedan arheološki pronalazak u Tuzli: Otkriven rimski vodovod dužine 11 metara

Međutim, rekao je: "Uprkos svim istraživanjima koja su provedena našem dodekaedru, i sličnim predmetima, još uvijek nismo bliže saznanju što tačno predstavlja i za što bi mogao biti korišten.

"Ima puno mašte kad se razmišlja o tome kako su Rimljani mogli koristiti ovo. Magija, rituali ili religija - možda nikada nećemo znati.

"Ono što znamo je da je Norton Disney dodekaedr pronađen na vrhu brda u nekadašnjoj velikoj jami. Čini se da je namjerno postavljen tamo".

Misteriozni predmeti datiraju čak iz prvog stoljeća. Neki stručnjaci vjeruju da su možda povezani s rimskim ritualima ili religijom, ali nema referenci o njima u bilo kojim rimskim tekstovima.

Volonteri planiraju vratiti se na područje gdje je pronađen dodekaedar u nadi da će otkriti više tragova.

Norton Disney dodekaedar, koji se pojavio u nedavnoj epizodi BBC-jevog programa "Iskopavanje Britanije", bit će izložen u Lincolnskom muzeju kao dio Festivala historije grada od sljedeće subote.

Predmet iz rimskog doba

Pored izložbe dodekaedra, posjetitelji mogu saznati više o rimskoj prošlosti Lincolna i istražiti druge nalaze otkrivene širom grada i okruga.

Andrea Martin, menadžerica izložbi i interpretacija u muzeju, rekla je da je izlaganje dodekaedra "pravi uspjeh" za obožavatelje lokalne historije i posjetitelje grada.

Dodala je da je festival također prilika za stanovnike i posjetitelje "da otkriju više o priči Lincolna", piše BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije