Arheolozi fascinirani novim otkrićem: Ovo je staro 240 miliona godina

1
Hina
Arheolozi fascinirani novim otkrićem: Ovo je staro 240 miliona godina
Foto: Youtube / Ilustracija/Arheolog

Međunarodni tim naučnika otkrio je u južnoj Kini prvi potpuni fosil pet metara dugog vodenog reptila iz razdoblja trijasa koji pripada vrsti Dinocephalosaurus orientalis.

Fosil je star 240 milijuna godina i nazvan je 'zmaj' jer ima izuzetno dug vrat. Fosil pripada vrsti Dinocephalosaurus orientalis, koja je izvorno identificirana još 2003. godine.

Dr. Nick Fraser iz Nacionalnog muzeja Škotske, koji je bio dio međunarodnog tima koji je proučavao fosil, rekao je da je ovo prvi put da su ga naučnici mogli vidjeti u cijelosti. Prema njegovim riječima to je bila "vrlo čudna životinja". "Imao je udove poput peraja, a vrat mu je duži od tijela i repa zajedno", rekao je.

BHMeteo najavio zahlađenje i snijeg: "Odbrojavamo zadnje sate ovako vrelog aprilskog vremena"

BHMeteo najavio zahlađenje i snijeg: "Odbrojavamo zadnje sate ovako vrelog aprilskog vremena"

Fraser je rekao da je "dug, savitljiv i fleksibilan vrat", s 32 odvojene krelježnice, mogao pružiti prednost u lovu - omogućavajući Dinocephalosaurus orientalisu da traži hranu u pukotinama ispod vode. Fosil je otkriven u drevnim naslagama vapnenca u južnoj Kini.

"Ovo otkriće samo povećava neobičnost trijasa", rekao je dr. Fraser za BBC News. "I svaki put kad pogledamo te naslage, pronađemo nešto novo". Rad koji opisuje novopronađeni fosil ove životinje objavljen je u akademskom časopisu Earth and Environmental Science: Transactions of the Royal Society of Edinburgh.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije