Vrijedan arheološki pronalazak u Tuzli: Otkriven rimski vodovod dužine 11 metara

O. K.
Vrijedan arheološki pronalazak u Tuzli: Otkriven rimski vodovod dužine 11 metara
Foto: Radiosarajevo.ba / Vrijedan arheološki pronalazak u Tuzli

U naselju Gornja Tuzla, na parceli privatne zemlje Mehmeda Ajdaslića, pronađena je izuzetno vrijedna arheološka iskopina koja svjedoči o rimkoj vladavini na ovim prostorima.

Prema prvim procjenama, rimski vodovod je star više od 1.800 godina, a arheološka istraživanja u Gornjoj Tuzli i dalje traju.

Nakon pripremnih geofizičkih ispitivanja tla, tim predvođen Mersihom Imamović, profesoricom sa Filozofskog fakulteta u Tuzli počeo je iskopne radove.

"Pronašli smo kanal ozidan rimskim ciglama. U njima smo pronašli i blato, koje je nastajalo nakupljanjem vode i zemlje. Kanal smo nakon ispitivanja pronašli već na dva metra ispod zemlje", kazao je za Radiosarajevo.ba Dženan Brigić, doktorant Odsjeka za arheologiju Univerziteta u Zagrebu.

U vrijeme Rimljana, kako su nam otkrili arheolozi, dovod vode sprovodio se na tri načina: putem ozidanih kanala, putem kanala sa olovnim cijevima, te kanal od cijevi sa pečenom zemljom.

"Ovdje se radi o prvom načinu, zidanom kanalu koji je zidan od cigle, korišten je specijalni malter koji nije propuštao vodu a bio je napravljen od pijeska i bijelog krečnjaka. Što se tiče ovog vodovoda dužine je 11 metara i 20 centimetara. Odakle se pruža ne možemo u ovom momentu reći, ali vjerovatno je dolazio sa obližnjeg brda koji se nalazi iznad objekta. Što se tiče vodovoda u Ajdaslića bašći, fali gornji dio konstrukcije koji je vjerovatno nestao u samom klizištu“, kazala je Mersiha Imamović.

Dovod je snabdjevao jedan veliki objekat, poput rimske vile rustike, odnosno rimskog poljoprivrednog naselja.

„Ovo je jedinstven nalaz u BiH, ali i općenito. Otkriće vodovoda je ogroman doprinos za nauku i ovo nije kraj naših istraživanja. Radit ćemo i dalje kako bi imali kompletniju sliku o dobu rimske vladavine. Rimljani su današnju BiH osvojili su u 1. stoljeću nove ere, tačnije 9. godine kada su porazili Ilire i ostali su sve do početka sedmog stoljeća kada su na ove prostore došli Avari i Slaveni", istakla je Imamović.

Kako su nam otkrili, iskop koji se vrši mogao bi da otkrije i mnoga druga nalazišta.

„Mjesto na kojem stojimo se zove Grad, koji je u podnožju padine koja se zove Gradina, i ko zna šta se još može otkriti kada se dobiju saglasnosti od vlasnika zemlje za iskopavanja“, otkrio nam je Brigić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije