Istraživanje u Hadžićima: Utvrđuju se genetske karakteristike bosanskog čovjeka

Radiosarajevo.ba
Istraživanje u Hadžićima: Utvrđuju se genetske karakteristike bosanskog čovjeka
Foto: Općina Hadžići / Istraživanje na nekropoli stećaka "Metaljica"

Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, Institut za arheologiju Filozofskog fakulteta Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS i Općina Hadžići pokrenuli su projekat arheološkog istraživanja nekrolopole stećaka "Metaljica" Vilovac kod Tarčina.

Radi se o jedinstvenom istraživanju koje se po prvi puta javlja u Bosni i Hercegovini u ovoj formi.

Cilj je da se, na bazi pronađenih skeleta Bogumila utvrde genetske karakteristike srednjovjekovnog bosanskog čovjeka te da se napravi paralela sa današnjim stanovnicima ovog područja, ali i čitave Bosne i Hercegovine.

Istraživanje na nekropoli stećaka

Foto: Općina Hadžići: Istraživanje na nekropoli stećaka "Metaljica"

Istraživanje vodi prof. Edin Bujak sa odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, sa dodiplomskim i postdiplomskim studentima arheologije.

"Radi se o jednom novom dometu arheoloških iskopavanja i jedinstvenom projektu u koji su uključena genetička, antropološka, karbonska istraživanja sa puno interdisciplinarnog rada. Istražit ćemo život i smrt srednjovjekovnih stanovnika ovoga područja. Skeleti će biti analizirani na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju gdje ćemo dobiti DNK analize i genetski kod srednjovjekovne populacije ovoga područja“, kazao je prof. Bujak.

Istraživanje na nekropoli stećaka

Foto: Općina Hadžići: Istraživanje na nekropoli stećaka "Metaljica"

"Cilj ovoga istraživanja je pronalazak skeleta srednjovjekovnih stanovnika ovoga područja, starih Bošnjana, Bogumila. Skeleti će putem Institua za geološka istraživanja biti poslati na analizu da se utvrde određene karakteristike i da se eventualno napravi neka komparacija sa današnjim stanovnicima ovoga područja. Ovo je projekat koji je značajan za nivo Bosne i Hercegovine između ostalog što se po prvi puta javlja u našoj državi“, istako je prof. Vahid Alađuz predsjednik Komisije za historizaciju Općine Hadžići.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije