Umoljani, selo iz legendi: Vječno počivalište naših predaka i živopisni pejzaži

Radiosarajevo.ba
Umoljani, selo iz legendi: Vječno počivalište naših predaka i živopisni pejzaži
Foto: Radiosarajevo.ba / Umoljani, Bjelašnica

Očaravajući prirodni pejzaž dočekuje vas kada krivudavim putem iz bjelašničkog sela Šabići stignete u Umoljane, bosanskohercegovačko selo smješteno na nadmorskoj visini od 1.353 metara.

Živopisni predjeli čine se nestvarni dok prilazite ovom selu iz legendi bogatom kulturno-historijskim naslijeđem. 

Na samom ulazu u selo dočekuje vas bogata nekropola stećaka, a potom i prelijepa Umoljanska džamija sa kamenom munarom koja je ostala netaknuta od agresorske ruke kada je 1993. godine cijelo selo spaljeno, a zatim i Okamenjena aždaha, te vijugavi Studeni potok…

Na tabli koja stoji uz nekropolu stećaka navodi se kako postoje dvije verzije kako su Umoljani dobili ime. Jedna kaže da su stočari Humljani iz Hercegovine dolazili ljeti na ispašu sa stokom i tu su neki ostali da stalno žive. Po drugoj je „aždaja izašla iz kanjona Rakitnice, koji je udaljen tri kilometra od sela i prošla kroz Studeni potok vijugajući sa namjerom da pojede stanovništvo“. Kada su je primijetili, stanovništvo se povuklo na brdo Pošiljak i počeli moliti i umolili su da se aždaja okameni. Sada se na tom mjestu može vidjeti oblik te okamenjene nemani, kaže legenda.

Proveli smo jednu subotu u Umoljanima - pogledajte šta je zabilježilo oko naše kamere u fotogaleriji...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije