Propadanje Bjelašnice i Igmana: Kako vratiti ugasnuli sjaj olimpijskim ljepoticama?

N. Ka.
Propadanje Bjelašnice i Igmana: Kako vratiti ugasnuli sjaj olimpijskim ljepoticama?
Foto: Radiosarajevo.ba / Bjelašnica

Beformalna grupa građana i građanki Inicijativa za Bjelašnicu i Igman danas je održala press konferenciju kojoj su prisustvovali predstavnici Općine Trnovo, predstavnici ZOI 84, te Imrana Kapetanović i Emir Vučijak ispred neformalne grupe građana Inicijativa za Bjelašnicu i Igman.

Vučijak je na početku kazao kako Inicijativa okuplja ljubitelje planina, koji godinama pokušavaju da dobiju jedan respektabilan skijaški centar: "Odlučili smo da se udružimo i skupa radimo na tome da Bjelašnica i Igman postanu mnogo razvijeniji nego što sada jesu. Naša namjera je da skupa radimo na poboljšanjima. Obavili smo razgovore s nadležnima i naišli na razumijevanje. Već smo dogovorili da imamo kratkoročne mjere za poboljšanje u narednoj sezoni."

Potom je govorio načelnik Trnova Ibro Berilo, koji je pozdravio Inicijativu, kazavši da ih doživljavaju kao partnere za razvoj naših planina.

"Želimo da oni budu korektivni faktor u svim dobrim i lošim potezima. Želimo da kažemo da su zakonske nadležnosti jasno definisane i nećemo ulaziti tamo gdje nije naše. Skupština KS-a je osnivač i mora se gledati tako. Mislim da mora prestati oduzimanje sredstava od siromašnih općina i da se preliva u bogatije općine. Za razvoj zimskog sporta ne treba da ulažu ni općina ni kanton, već samo da se dobit koju ostvare ulaže gore.

Želimo paralelno da razvijamo i ljetnu i zimsku ponudu, trenutno imamo razvijeniju ponudu za zimu, a za ljeto mi nemamo šta da ponudimo, mora se raditi na tome. Imamo resurs kakav je Igman, a ništa se ne radi. Evo, imamo jedan hotel Igman, koji se 20 godina ne može prodati, a općina Trnovo ga je mogla prodati više puta do sada. Imate takav resurs, ali ga, nažalost, ne koristite", dodao je Berilo.

Nevres Alispahić, direktor ZOI 84, na početku je prvo rekao da ne zna da li je uopće više direktor "jer je najavljena moja smjena", a onda je nastavio:

"Rekao sam prije da ZOI do 2020. godine može sam da radi i bude održiv, ali evo od razvojnih projekata koji su planirani ne može se raditi, jer je Vlada ukinula finansiranje, možda kad dođe novi direktor možda bude para... Radi se na proširenju staza, drugih sadržaja, na sistemima za osniježavanje, smještajnim kapacitetima, medutim svi ti projekti su stali i ZOI preživljava. ZOI izdvaja 280 hiljada sada po nekim prijašnjim zaduženjima i sve dok ne bude neka pozitivna injekcija, ZOI ne može stati na svoje noge. U Zetru se nikada do sada nije ulagalo, osim piste koja je obnovljena, a Vlada KS-a se obavezala da će da ulaže."

Dodao je Alispahić da ZOI nema dugovanja prema dobavljačima, to su dugovanja prema toplanama, vodovodu, kredit...: "Prošle godine je bila dobit oko milion i 400 hiljada KM, od planina", otkrio je Alispahić.

Onda se ponovo uključio Berilo koji je kazao da općina Trnovo mora kupiti svaki kvadratni metar na Bjelašnici i opremiti ga da bi mogla prodati: "Laži koje iznose pojedinci, neki advokati govore da se zemlja prodaje. Samo da malo provjere, vidjeli bi da je sve po zakonu - općinski načelnik je samo tehničko lice, Vijeće mora donijeti odluku, a sve se prodaje aukcijski na osnovu minimalne cijene koju je definisao sudski vještak."

Zakone donose kantoni i Federacija, svi problemi oko preklapanja zakona su na kantonu i Federaciji, nastavio je načelnik Trnova, kazavši da se ne može raditi mimo prostornog plana KS-a, koji je na snazi: "Namjerno se to radi da bi se pravile blokade sistema, nije to ništa slučajno."

Vučijak je poručio da su pokrenuli analizu da vide ko je taj ko koči: "Mi smo svojim primjerom pokazali da možemo, otišli smo gore i napravilo radnu akciju i očistili smeće. Mi smo obični građani, poreski obveznici i želimo samo pristojne uslove za život."

A onda se ponovo obratio Alispahić koji je dao nedorečenu i nejasnu izjavu: "EYOF je samo doprinio punjenju nečijih džepova i zavalio je samo ZOI. Ja sam u jednom trenutku i blokirao EYOF. Ali, ono što je značajno je staza za snow boarding. Vertikalni transport doprinio je razvoju. Razlog zašto četverosjed nije radio leži u odlukama nekih bivših premijera..."

Vučijak je nastavio kazavši da je očigledno da je bilo nekih velikih propusta: "Stav Inicijative je da ne ulazimo u analize grešaka, to trebaju da rade nadležni. Želimo da se stvore uslovi da bude moguće skijanje 120 dana, da staze budu odlične. Ljudi odlaze u Alpe zbog takvih staza, a mi imamo staze na pola sata od grada i želimo da ih napravimo da budu po svim standardima!"

On je i ponovio da im je Konaković ponudio mjesto u upravnom odboru ZOI-a što nisu očekivali: "To govori o jednom od segmenata odnosa vlasti prema ovoj inicijativi."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije