16. februar / Dan kada je Sarajevo ušlo u historiju olimpijskih igara

16. 02. 2019. u 18:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 65

Završen je još jedan Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF), koji su zajedno organizirali Sarajevo i Istočno Sarajevo, više nego uspješno.

Tri i po decenije su prohujale od februarskih dana 1984., zlatnih dana sarajevskih, koji su olimpijskim sjajem ispisali svijetle stranice historije glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Ostalo je zapisano da je to bila neponovljiva Olimpijada, ”Olimpijada s dušom”, koja je iz bajkovitog sna preselila u legendu, pa i danas živi u nama.

A upravo na današnji dan - 16. februara 1984. Sarajevo je ušlo u historiju olimpijskih igara po jednom kuriozitetu koji se do tada nije viđao na Olimpijada - u jednom danu su održana dva takmičenja u spustu, u muškoj i ženskoj konkurenciji. 

Zbog snijega i jakih vjetrova ženski spust na Jahorini se trebao održati ranije, ali je odgođen za 16. februar i završen je pobjedom švicarske reprezentativke Michaele Figini.

Malo zatim Amerikanac Bill Johnson je po mnogo čemu bio neobičan šampion. Na Bjelašnici je spust utrku završio za jedan minut, 45 sekundi i 59 stotinki. Sarajevsko zlato lansiralo ga je među velikane, ali, nažalost, nije izdržao teret slave.

Bio je ubijeđen da se čitav svijet vrti oko njega, pa se ”kockao” s vlastitom sudbinom. U svojoj posljednjoj trci, 22. marta 2002, doživio je stravičan pad. Tri sedmice bio je u komi, a kada se ponovo probudio, s teškim oštećenjem mozga oporavljao se godinama, ne raspoznavajući slike i događaje.

Na žalost, preminuo je 21. januara 2016. godine. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA