Četiri rijetka tigra uginula u istom mjesecu u Nepalu

Radiosarajevo.ba
Četiri rijetka tigra uginula u istom mjesecu u Nepalu
Četiri rijetka bengalska tigra uginula su prošlog mjeseca na jugu Nepala, zadajući snažan udarac nastojanjima da ih se zaštiti od izumiranja, objavile su tamošnje vlasti.

Zadnji tigar uginuo je u nedjelju u nacionalnom parku Chitwan, 120 kilometara jugozapadno od Kathmandua, kazao je glasnogovornik parka Nurendra Aryal.

"Nismo sigurni što je uzrok smrti no imamo dvije teorije. Zbog toga što se radi o teritorijalnim životinjama možda se borio sa suparnikom za teren, a moglo se raditi i o borbi za plijen koja  je završila smrću jednoga."

Četiri dana kasnije zaposlenici parka pronašli su još jednog tigra mrtvog u zoni koja okružuje nacionalni park. Preostala dva tigra uginula su u šumama izvan nacionalnog parka, kazao je Aryal.

Nepal nastoji tačno prebrojati preostale tigrove čiji se broj u zemlji procjenjuje na manje od 200, a činjenica da još postoje pripisuje se oštrim nepalskim zakonima protiv krivolovaca i naporima za njihovim očuvanjem. U svijetu ih u divljini ima ukupno oko 3.900.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije