U Keniji / Uginuo posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga

20. 03. 2018. u 11:05:00 AA

Shares: 0

Sudan, posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga na svijetu, uginuo je od starosti u kenijskom rezervatu OI Pejeta.

"S dubokom tugom rezervat OI Pejeta i zoološki vrt Dvur Kralove obavještavaju da je Sudan, posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga, uginuo u 45. godini u Keniji", saopšteno je iz rezervata.

Izvršni direktor rezervata Richard Vigne kazao je da su veterinari nadgledali Sudana zbog problema izazvanih starošću, prije nego što mu se zdravstveno stanje pogoršalo i nanijelo velike bolove u mišićima i na koži. 

"Kenijska služba za brigu o divljim životinjama, rezervat OI Pejeta, zoološki vrt Dvur Kralove i veterinarski tim donijeli su odluku da eutaniziraju Sudana", kazao je Vigne. 

Osoblje rezervata nastaviće se brinuti o dvije ženke sjevernog bijelog nosoroga, Najin i Fatu, koje se takođe suočavaju sa zdravstvenim komplikacijama i nisu sposobne za reprodukciju.

Vigne je kazao da je tužan zbog činjenice da Sudanova smrt znači sigurno izumiranje ove jedinke koja se, kako je kazao, nekada razmnožavala širom Sjeverne Afrike. 

Stručnjaci tvrde da je Sudan imao 45 godina (ljudskih više od 100 godina) i da je bio prestar za prirodno razmnožavanje.

Njegovo sjeme je sačuvano u nadi da će jednog dana nauka možda uspjeti vratiti u život ovu rijetku vrstu životinje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA