Čarolija Djeda Mraza kroz historiju: Kako je sve započelo?

0
Radiosarajevo.ba
Čarolija Djeda Mraza kroz historiju: Kako je sve započelo?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Djed mraz u Sarajevu

Generacije koje su odrasle tokom 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća s nostalgičnim osmijehom prisjećaju se organiziranih darivanja. Bez obzira na to kako je Djed Mraz izgledao, njegovi pokloni su uvijek bili dobrodošli.

Djed Mraz, poznat i kao Djed Božićnjak, predstavlja modernu inačicu svetog Nikole, čiju su tradiciju Europljani donijeli sa sobom prilikom emigracije u Ameriku. Početkom 19. stoljeća, američka kultura prepoznala je svetog Nikolu, a Djed Mraz je dobio ime po njemu, koristeći nizozemski izraz "Sinterklaas."

U Americi su trgovine već od 1820. godine poticale božićnu kupovinu, a lik Djeda Mraza počeo se pojavljivati u božićnim oglasima od 1840. godine. Prve prirodne veličine Djeda Mraza počele su privlačiti djecu, a vojska spasa je početkom 1890-ih koristila nezaposlene muškarce odjevene kao Djed Mrazovi kako bi prikupljali donacije za siromašne obitelji.

Pogledajte najezdu mušica na mostu Festina lente

Pogledajte najezdu mušica na mostu Festina lente

Izgled Djeda Mraza mijenjao se tokom historije. Thomas Nast, karikaturist za Harper's Weekly, 1863. godine stvorio je prvi moderni prikaz Djeda Mraza. Nast je dodao sjeverni pol, tvornicu igračaka i druge karakteristike koje danas povezujemo s Djedom Mrazom.

Kroz godine, Djed Mraz je evoluirao izgledom, a poznati debeli, rumeni i veseli Djed Mraz iz reklame za Coca-Colu iz 1931. godine postao je standard.

Praznična čarolija u Sarajevu: Djed mraz obradovao mališane

Praznična čarolija u Sarajevu: Djed mraz obradovao mališane

Generacije koje su odrasle tokom 60-ih, 70-ih i 80-ih godina često se prisjećaju organiziranih darivanja u svojim roditeljskim kompanijama.

Sindikati i kompanije organizirali su darivanja za Novu godinu, a paketi su sadržavali slatkiše i igračke. 

Važno je napomenuti da tada nije bilo toliko opcija za maskiranje, pa Djed Mraz nije imao perike ili umjetne brade. Unatoč tome, sjećanja na darivanje Djeda Mraza obično su obasjana veselom atmosferom, piše 24Sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije