Australija će se za Novu godinu pomjeriti skoro dva metra sjeverno

Radiosarajevo.ba
Australija će se za Novu godinu pomjeriti skoro dva metra sjeverno
Arhiv / Ilustracija
Na prvi dan 2017. godine, Australija će se pomjeriti sjeverno za skoro dva metra.

Ukoliko mislite da će se to desiti zbog nekog apokaliptičnog zemljotresa, bez brige. To se neće desiti. Krivac za ovo jeste - pomjeranje kontinenanta.

 

Naime, svake godine australska ploča pomjeri se oko sedam centimetara sjeverno. Kako decenijama niko nije uračunao ovaj “efekat” u mape, sad se koordinate na karti i globalne koordinate sistema digitalne navigacije prilično razlikuju – razlika trenutno iznosi oko 1.4 metra.

 

Ovo stvara probleme pametnim telefonima i vozilima.

 

“Ako želite da imate vozilo bez vozača, osnovno što morate imati je vrlo precizna farma. U Australiju sad dolaze traktori bez vozača i ako se stvarne informacije o tome gdje se nalazi dom ne poklope s koordinatama digitalne navigacije, imat ćemo velike probleme”, kazao je Dan Jaksa, član australske Geoscience za BBC.

 

Kako se ne bi desilo da odbjegli traktori prave haos na farmama, nacionalne koordinate Australije pomjerit će se na početku sljedeće godine. Do 2020. izravnat će se razlika između 1.4 i 1.8 metara, koliko će Australija biti “pomjerena” na digitalnim kartama.

 

Kako se pretpostavlja, Australija će se za 50 miliona godina sudariti s Kinom i, vjerovatno, stvoriti novi lanac planina. Bit će to jedan od prvih dijelova kontinentalnih puzli koji će eventualno formirati Pangaeuu Ultimu, sljedeći superkontinent. Desit će se to za 250 miliona godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije