'Narod pehara' / Ovo je lice djevojke koja je živjela prije 3.700 godina

31. 07. 2016. u 14:36:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nakon 3.700 godina, Ava, djevojka iz bronzanog doba, ponovo je "oživljena", nakon što je tim stručnjaka “vratio u život” kroz dvodimenzionalnu sliku.

Uz pomoć lobanje koju su arheolozi pronašli 1987. godine u Ketnesu u Škotskoj, stručnjaci su uspjeli da uklope crte lica i ožive Avu, što je inače skraćenica od "Achavanich", kako se zove dvogodišnji projekt arheologa Maje Hol.

 

Tokom istraživanja, Hol i njen tim su utvrdili da je Ava bila član evropske grupe naroda takozvanog "naroda pehara". Ova populacija je bila nastanjena u Britaniji 2.500 godina prije nove ere i oni su donijeli metal, točak i manje centralizovanu političku kulturu državi, što je stavilo tačku na gradnju masovnih spomenika drevnih Britanaca.

 

"Narod pehara" je bio poznat po svojim malim i okruglim lobanjama, dok je Avina glava imala dosta neravan i nesvakidašnji oblik, što je moguća posljedica čudnog običaja namjernog vezivanja lobanje.

 

Istraživanje sugeriše da je Ava imala od 18 do 22 godine i da je najvjerovatnije bila dio veće zajednice koja se bavila uzgojem životinja.

 

Nakon antropološke i patološke procjene, stručnjaci su mogli da odrede pol i starost na osnovu pronađene lobanje, javlja Blic, koju su fotografisali iz raznih uglova, a zatim je Hev Morison, stručnjak za rekonstrukcije, uspio da oživi tinejdžerku iz bronzanog doba.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA