Ovo je lice djevojke koja je živjela prije 3.700 godina

Radiosarajevo.ba
Ovo je lice djevojke koja je živjela prije 3.700 godina
Nakon 3.700 godina, Ava, djevojka iz bronzanog doba, ponovo je "oživljena", nakon što je tim stručnjaka “vratio u život” kroz dvodimenzionalnu sliku.

Uz pomoć lobanje koju su arheolozi pronašli 1987. godine u Ketnesu u Škotskoj, stručnjaci su uspjeli da uklope crte lica i ožive Avu, što je inače skraćenica od "Achavanich", kako se zove dvogodišnji projekt arheologa Maje Hol.

 

Tokom istraživanja, Hol i njen tim su utvrdili da je Ava bila član evropske grupe naroda takozvanog "naroda pehara". Ova populacija je bila nastanjena u Britaniji 2.500 godina prije nove ere i oni su donijeli metal, točak i manje centralizovanu političku kulturu državi, što je stavilo tačku na gradnju masovnih spomenika drevnih Britanaca.

 

"Narod pehara" je bio poznat po svojim malim i okruglim lobanjama, dok je Avina glava imala dosta neravan i nesvakidašnji oblik, što je moguća posljedica čudnog običaja namjernog vezivanja lobanje.

 

Istraživanje sugeriše da je Ava imala od 18 do 22 godine i da je najvjerovatnije bila dio veće zajednice koja se bavila uzgojem životinja.

 

Nakon antropološke i patološke procjene, stručnjaci su mogli da odrede pol i starost na osnovu pronađene lobanje, javlja Blic, koju su fotografisali iz raznih uglova, a zatim je Hev Morison, stručnjak za rekonstrukcije, uspio da oživi tinejdžerku iz bronzanog doba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije