Ispod hrama Maja otkriven drevni vodovod

Fena
Ispod hrama Maja otkriven drevni vodovod
Meksički arheolozi otkrili su drevni vodovod pod jednim od najvažnijih hramova Maja u Meksiku, objavili su u utorak naučnici.

Devet kanala dugih 17 metara otkriveno je pod hramom iz sedmog stoljeća u Palenqueu u saveznoj državi Chiapas, koji je na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a, rekao je voditelj iskapanja Arnaldo Gonzalez Cruz.

 Složeni vodovodni sistem povezivao je kralja K'inicha Janaahb'a Pakala, vladara Palenquea, i majanskog boga vode Chaaca, pojasnio je Gonzalez.

Analiza hijeroglifa iz hrama pokazala je da se možda odnose na proljeće i predstavljaju simbolički put podzemnih voda, utjelovljen u otkrivenim kanalima, kaže.

Smješten u državi Chiapas na jugu Meksika, drevni grad Palenque jedno je od najvažnijih arheoloških nalazišta iz doba Maja. Arheolozi su to mjesto počeli radarom istraživati 2012, misleći najprije da se radi o geološkoj anomaliji, javljaju mediji. 

"Odlučili smo to podrobnije analizirati i otkrili da se radi o složenom sistemu kanala ukopanih u stijenu, točno ispod grobne komore", rekao je Pedro Sanchez Nava, koordinator u Nacionalnom institutu za antropologiju i historiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije