Naučnici našli nešto misteriozno, ljubičasto i okruglo na dnu okeana

Radiosarajevo.ba
Naučnici našli nešto misteriozno, ljubičasto i okruglo na dnu okeana
/ Ma šta je ovo?
Neobična kreatura pronađena je na dnu okeana u blizini Kalifornije.

Kako piše National Geographic, naučnici na brodu E/V Nautilus otkrili su nešto čudno na dnu okeana ove sedmice: malu ljubičastu „loptu“. Ovaj misteriozni organizam su otkrili uz pomoć podvodnog robota i još uvijek pokušavaju otkriti o čemu se radi.

Ljubičasta „kugla“ otkrivena je duboko u Arguello kanjonu.

Video trenutka u kojem naučnici otkrivaju ovo čudnovato biće otkriva njihov šok:

„Imamo neku ljubičastu...loptu...s lijeve strane“, čuje se ženski glas, na što se jedan od naučnika šaljivo dodaje: „Blobus purplus.“

„Možda, mala, najmanja mama oktopus“, govori drugi, a onda se čuje muk, pa pitanje: „Dobro, šta je ovo?“

Potom ide rasprava – da li je „lopta“ neka vrsta fitoplanktona ili možda neka vrsta jajašca.

„Dobro, zbunjen sam. Nemam ideje, ne znam šta je ovo“, neki zatim govori.

Tim naučnika, koji predvodi slavni Robert Ballard – čovjek koji je pronašao olupinu Titanika, zatim pokušava uhvatiti „loptu“, ali su se za nju morali boriti s jednim malim račićem. Eventualno, naučnici pobjeđuju i hvataju biće s nekom cijevi koja podsjeća na podvodni usisivač.

Nakon prvih testova, naučnici smatraju da bi se možda moglo raditi o vrsti organizma koji zovu 'pleurobranch' - morskim puževima koji su 'kućicu' odbacili prije više miliona godina i danas se sastoje od kože, mišića i organa koji se 'kližu' na tragovima sluzi na dnu okeana.

No još uvijek nisu sigurni, jer ovakvog morskog puža još nikad nije vidio – iako poznajemo nekoliko hiljada vrsta ovih organizama. Istraga je i dalje u toku...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije