Nadolazeća klimatska katastrofa

Radiosarajevo.ba
Nadolazeća klimatska katastrofa
Američki državni sekretar, John Kerry je ranije, uz svog norveškog kolegu Borge Brendea, posjetio arhipelag Svalbard na sjeveru Norveške gdje su ih naučnici upoznali o efektima klimatskih promjena po Arktik.

Arktik se zagrijava mnogo brže od drugih regiona - izjavio je Brende norveškoj novinskoj agenciji NTB.

Nakon trodnevne turneje po skandinavskim zemljama, Kerry je doputovao, na Grenland.
Kim Kilsen, premijer Grenlanda, istakao je da je njegova posjeta važna i da može pomoći u podizanju svijesti, u Americi, o toj zemlji kako bi privukli turiste i investitore.

Stojeći blizu grendlandskog Jakobshavn glečera, Kerry se suočava s još jednom nadolazećom katastrofom. Naime, divovska santa leda odlomljena od glečera označava skoro podizanje nivoa okeana za koje naučnici upozoravaju da će potopiti ostrva i naseljene priobalne regije.
Kerry je impresioniran brzinom kojom se slojevi leda tope. Još više su ga pogodila upozorenja koja je čuo o još gorim dešavanjima istih procesa na udaljenom Antartiku.
Ovo je bio značajno za mene jer sam uključen u ove probleme više od 25 godina, kaže Kerry.
Kerry je po prvi put posjetio Arktik da bi svjedočio efektima klimatskih promjena i da bi podržao implementaciju Pariskog klimatskog sporazuma. On ga je nazvao Najstrašnije oružje masovnog uništenja u svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije