Astrofizičar iznio uznemirujuće mogućnosti ako asteroid udari u Zemlju: "Zaronit će u Tihi okean"

0
Radiosarajevo.ba
Astrofizičar iznio uznemirujuće mogućnosti ako asteroid udari u Zemlju: "Zaronit će u Tihi okean"
Foto: Pixabay / Asteroid - ilustracija

Astrofizičar Neil deGrasse Tyson iznio je zastrašujuću prognozu o mogućem udaru asteroida na Zemlju u jednoj starijoj izjavi iz 2007. godine, kada je gostovao u emisiji Conana O'Briena.

Tyson je tada govorio o asteroidu imena Apophis, koji je otkriven tri godine ranije, a prema njegovim riječima, ovaj asteroid predstavlja potencijalnu prijetnju našoj planeti.

Asteroidi, često nazivani "malim planetima", su kameni ostaci nastali prilikom formiranja Sunčevog sistema. Apophis je asteroid koji su 19. juna 2004. godine otkrili astronomi Roy Tucker, David Tholen i Fabrizio Bernardi na Opservatoriju Kitt Peak u Arizoni.

Robert Dacešin otkriva: 'Ovo je najljepše grčko ostrvo za koje niste čuli'

Robert Dacešin otkriva: 'Ovo je najljepše grčko ostrvo za koje niste čuli'

Tyson je objasnio što bi se moglo dogoditi ako Apophis udari u Zemlju: "Ako pogodi mjesto za koje mislimo da bi mogao, zaronit će u Tihi ocean i stvoriti krater širok tri milje, koji će biti dubok također tri milje," rekao je. "Nakon toga, ogroman val vode zapljusnut će obalu Sjeverne Amerike, a zatim će se voda povući natrag. Svaki novi val udarao bi obalu, uništavajući luksuzne kuće na Malibuu, koje bi potom bile povučene u okean, bez mogućnosti da se vrate u istom obliku."

Proći će vrlo blizu Zemlje

Prema Tysonu, u trenutku tog intervjua, postojala je jedna šansa na 45,000 da asteroid udari Zemlju. Također je napomenuo kako na rješavanju tog problema rade najbolji naučnici. Ukoliko bi do udara došlo, Tyson je predvidio da bi se to moglo dogoditi 13. aprila 2036. godine.

Međutim, u kasnijim izjavama, Tyson je napomenuo da će asteroid imati i "blizak prolaz" kraj Zemlje 2029. godine. Iako bi udar mogao biti razoran, Tyson je istaknuo kako bi moguće posljedice bile ublažene činjenicom da bi naučnici unaprijed znali za približavanje asteroida, što bi omogućilo pripremu za eventualni scenarij udara.

NASA već duže vrijeme prati putanju Apophisa. Prema njihovim podacima, asteroid će 2029. godine proći na udaljenosti od oko 31,860 kilometara od Zemljine površine, što će biti najbliži prolaz asteroida te veličine koji su naučnici unaprijed predvidjeli. Apophis ima promjer od oko 340 metara, a NASA je potvrdila da je rizik od udara 2029. i 2036. godine gotovo potpuno isključen. Ipak, i dalje postoji mala šansa za sudar u budućnosti ako dođe do određenih promjena u putanji asteroida.

NASA je također najavila misiju svemirske letjelice OSIRIS-APEX, koja će tokom prolaska Apophisa 2029. godine snimati asteroid i proučavati njegovu hemijsku strukturu te potencijalne promjene izazvane bliskim prolazom kraj Zemlje. Letjelica će provesti 18 mjeseci mapirajući površinu asteroida i analizirajući sve promjene, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije