Misterija na ISS-u: Na svemirskoj letjelici 'zarobljenih' astronauta čuje se čudna buka

0
Radiosarajevo.ba
Misterija na ISS-u: Na svemirskoj letjelici 'zarobljenih' astronauta čuje se čudna buka
Foto: NASA / satelit

NASA-in astronaut Butch Wilmore izvijestio je da je čuo 'čudan zvuk' koji dolazi iz zvučnika unutar svemirske letjelice Starliner.

Butch Wilmore stigao je na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) 6. juna ranije ove godine u sklopu NASA-inog Boeing Crew Flight Testa. Međutim, kapsula se pokvarila što znači da bi on i Suni Williams sada mogli biti "zaglavljeni u svemiru" do 2025.

No, dok je živio među posadom Ekspedicije 71 i dovršavao niz naučnih i operativnih zadataka, nešto neočekivano dogodilo se prošle sedmice. U subotu (31. augusta), kontrola misije u svemirskom centru Johnson u Houstonu primila je radio poziv od Wilmorea, inače veterana dva svemirska leta, koji je prijavio da je čuo nešto čudno.

Influenserica rođena u Sarajevu oduševila crveni tepih Venecije: Njen izgled naišao na pohvale

Influenserica rođena u Sarajevu oduševila crveni tepih Venecije: Njen izgled naišao na pohvale

U audiosnimci poziva koju je pribavila Ars Technica koju je snimio meteorolog Rob Dale iz Michigana, Wilmore se može čuti kako postavlja pitanje o Starlineru - transportnoj svemirskoj letjelici dizajniranoj da odveze astronaute do i iz ISS-a i do drugih odredišta u niskoj Zemljinoj orbiti.

Wilmore se može čuti kako govori: "Kroz zvučnik dopire čudan zvuk i nisam znao možete li se spojiti na Starliner i... Ne znam šta je ovo."

Tim na Zemlji nije ništa čuo, ali Butch je tada s njima uspio podijeliti zvuk koju je čuo - neka vrsta tihog lupanja, koje je ritmički kucalo poput sata.

"U redu, Butch, ovo čujemo", odgovorila je kontrola misije, a potom se čuje kako teoretiziraju: "Ovo je poput pulsirajuće buke, gotovo kao ping sonara."

Wilmore je odgovorio: "Pustit ću još jednom, da vidite možete li shvatiti šta se događa. Idemo."

Misija na Zemlji nije imala odgovor, ali su ponovo jasno i glasno čuli buku koja dolazi iz Starlinera. Wilmore je potom zaključio poziv: "Nazovite nas ako shvatite."

Iako se Wilmore i Williams neće vratiti na Zemlju prije otprilike februara 2025, Ars Technica javlja da bi Starliner trebao letjeti natrag na Zemlju 6. septembra. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije