Arheolozi tvrde: Dešifrovali smo misteriozno pismo staro 4000 godina, evo šta smo saznali

1
Radiosarajevo.ba
Arheolozi tvrde: Dešifrovali smo misteriozno pismo staro 4000 godina, evo šta smo saznali
Foto: Wikipedia / Primjerak pisma

Misteriozno, drevno linearno elamitsko pismo, koje se koristilo između 2300. i 1800. godine pn.e. na području južnog Irana je navodno konačno dešifrirano, iako su neki stručnjaci još uvijek skeptični.

Dodatno, moguće je da artefakti korišteni za dešifrovanje natpisa nisu nabavljeni na zakonit način.

Danas je očuvano samo oko 40 poznatih primjera linearnog elamitskog pisma, zbog čega ga je teško u potpunosti dekodirati. No, stručnjaci u novom istraživanju tvrde da su uspjeli.

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Naime, drugi naučnici su ranije uspjeli dešifrirati neke linearne elamitske natpise, a autori nove studije nadovezali su se na te prethodne radove uspoređujući sistem pisanja u osam linearnih elamitskih natpisa s tekstovima pisanim na klinopisu.

Niski vodostaj u češkoj rijeci otkrio jezivu poruku iz prošlosti: 'Ako me vidiš, plači'

Niski vodostaj u češkoj rijeci otkrio jezivu poruku iz prošlosti: 'Ako me vidiš, plači'

Klinasto pismo je već dešifrirano. S obzirom na to da datira iz otprilike istog vremenskog razdoblja, vjerovatno sadrži imena istih vladara i njihove titule te koristi neke od sličnih izraza za opisivanje vladara.

Stručnjaci navode da su putem te procedure uspjeli otkriti što znače mnogi drugi simboli elamitskog pisma, no da je i dalje ostalo nepoznato oko 3.7 posto elamitskih znakova. Naime, ovo pismo ima više od 300 simbola koji predstavljaju različite zvukove, poput znaka u obliku polumjeseca koji zvuči kao "pa", piše Science Alert.

Tim je preveo jedan kratki tekst koji kaže: "Puzur-Sušinak, kralj Awana. Božanstvo Insušinak ga voli". Dodaje da svakoga ko se pobuni protiv Puzur-Sušinaka treba uništiti. Naučnici u istraživanju navode da će u budućnosti biti objavljeno više prijevoda cjelovitih tekstova.

Fascinantni grad u Turskoj ukopan duboko ispod površine zemlje: U njemu živjelo oko 20 hiljada ljudi

Fascinantni grad u Turskoj ukopan duboko ispod površine zemlje: U njemu živjelo oko 20 hiljada ljudi

Arheolog Francois Desset sa Univerziteta u Teheranu i Francuskog nacionalnog centra za istraživanja (CNRS) odbio je komentarisati ove rezultate. Live Science je kontaktirao nekoliko drugih stručnjaka koji nisu bili povezani s istraživanjem i zatražio njihovo mišljenje. Većina je ili odbila komentar ili nije odgovorila na vrijeme za objavu članka.

Međutim, asirolog Jacob Dahl sa Univerziteta Oxford iznio je svoje mišljenje i kazao da je sumnjičav prema nalazima. On proučava proto-elamitsko pismo i nije se složio s izjavom arheologa u studiji u kojoj se navodi da su proto-elamitski i linearni elamski blisko povezani.

Dodatno, brine ga što je tim pri svojoj analizi koristio natpise pronađene na arheološkom nalazištu Konar Sandal iz bronzanog doba, koje se nalazi blizu Jirofta, grada u Iranu.

"Ti natpisi imaju sumnjiva obilježja, možda se radi o krivotvorinama. Mada artefakti iz Konar Sandala ne pripadaju grupi od osam novih natpisa koji su bili ključni za dešifriranje, upitna je činjenica da su ih uopće koristili", rekao je Dahl.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije