Fascinantni grad u Turskoj ukopan duboko ispod površine zemlje: U njemu živjelo oko 20 hiljada ljudi

0
Radiosarajevo.ba
Fascinantni grad u Turskoj ukopan duboko ispod površine zemlje: U njemu živjelo oko 20 hiljada ljudi
Foto: Shutterstock / Podzemni grad u Turskoj

Premda je srce ljeta (koje se uglavnom smješta u razdoblje od polovice jula do polovice augusta) već za nama, još uvijek traju godišnji odmori i ima vremena za posjet nekoj od atraktivnih turističkih destinacija.

Jedno od takvih mjesta nalazi se u Turskoj, a riječ je o Derinkuyu, gradu pod kojim se nalazi čitav jedan skriveni svijet, zapanjujući poduhvat drevnih inženjera - podzemni grad istog imena u kome je moglo živjeti i do 20 hiljada stanovnika.

Danas je za posjetu otvorena samo polovica ovoga kompleksa iz jednostavnog razloga - neki prolazi među podzemnim prostorijama tako su uski, da se kroz njih može proći jedino pužući. Zato je grad pod zemljom bio praktički neosvojiv.

Olujne kiše u južnom Brazilu usmrtile najmanje 37 ljudi, više od 70 nestalih

Olujne kiše u južnom Brazilu usmrtile najmanje 37 ljudi, više od 70 nestalih

Italijanski arheolozi: Spasilac iz Pompeja ipak nije bio običan vojnik

Italijanski arheolozi: Spasilac iz Pompeja ipak nije bio običan vojnik

Grad je ukopan 85 metara ispod površine zemlje i ima 18 "spratova". Naravno, dugo se širio i dodavale su mu se nove prostorije, a ovaj kompleks spominje u četvrtom stoljeću prije nove ere Ksenofont, Sokratov učenik, grčki književnik, vojnik i filozof.

Prema stavu Odjela za kulturu Turske, ovaj grad su izgradili Frigijci, indoeuropski narod iz vremena antike, između 8. i 7. stoljeća prije nove ere, a vjeruje se da je proširen u doba Bizantijskog carstva.

Kako je i zašto nastao? Pretpostavlja se da su prve pećine služile kao skladišta i po potrebi skloništa pred raznim osvajačima kojih na vome prostoru nije nedostajalo.

Derinkuyu čije ime znači "duboki bunar" bio je u funkciji neprekidno, stoljećima.

Neko vrijeme bio je zaboravljen, a nanovo je "otkriven" šezdesetih godina prošlog stoljeća i pretvoren u turističku atrakciju. Priča kaže da su Derinkuyu ponovno otkrile kokoši jednog mještanina koje su zalazile u mračne prolaze i gubile se; tada, šezdesetih, počela su ozbiljna arheološka iskapanja i istraživanja ove jedinstve povijesne cjeline, piše BBC.

Otkrilo se da se povezane pećinske prostorije protežu stotinama kilometara, i da je Derinkuyu doduše najveći, odnosno najdublji grad, ali da u čitavoj pokrajini pod zemljom postoji više od 200 manjih gradova koji su vjerojatno povezani tunelima i stvaraju golemu pozemnu mrežu nastambi u kojima se moglo smjestiti i 100 hiljada ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije