Amerikanci predviđaju: Sedam namirnica koje će najviše poskupjeti u 2022.

1
A. S.
Amerikanci predviđaju: Sedam namirnica koje će najviše poskupjeti u 2022.
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarjevska pijaca

Prema američkom ministarstvu, cijene hrane u februaru 2022. bile su 7,9 posto više nego u februaru 2021, a kao primarni uzrok povećanja cijena navodi se invazija na Ukrajinu.

Zbog poremećaja u lancu snabdijevanja, ali i klimatskih promjena, ovo je popis od 7 namirnica koje bi mogle najviše da poskupjeti do kraja godine, prenosi portal Business Insider:

Ulje – Očekuje se da bi ulje moglo biti skuplji za 6 do 7 posto.

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Svježe voće – Predviđa se poskupljenje od 5 do 6 posto.

Svježe povrće – Očekuje se poskupljenje od 1 do 2 posto.

Prerađeno voće i povrće – Predviđanja su da će doći do poskupljenja od 4,5 do 5,5 posto.

Šećer i slatkiši – Očekuje se poskupljenje od 3 do 4 posto.

Žitarice i pekarski proizvodi – Očekuje se poskupljenje od 3 do 4 posto.

Bezalkoholna pića – Predviđa se poskupljenje od 3,5 do 4,5 posto.

Podsjetimo, iz Centralne banke Bosne i Hercegovine (CB BiH) su krajem marta 2022. značajno korigovali brze procjene inflacije za prvo polugodište 2022. godine, u odnosu na očekivanja iz decembra pa sada za taj period procjenjuju inflaciju na nivo od 9,2 posto.

Iz Centralne banke BiH navode da je očekivani rast cijena u prvom polugodištu posljedica ekstremnog rasta cijena sirovina, energije, hrane i nafte, naročito izraženog nakon izbijanja rata u Ukrajini, ali i niske bazne osnovice iz prvog polugodišta 2021. godine kada je zabilježeno stagniranje potrošačkih cijena. Usporavanje inflacije očekuju u drugom polugodištu, prvenstveno zbog baznog efekta iz 2021. godine i pretpostavke odsustva daljeg intenzivnog rasta cijena hrane i energenata.

“Imajući u vidu ovako dramatične korekcije kratkoročnih inflatornih očekivanja, već sad je potpuno izvjesno da će sa proljetnim krugom makroekonomskih projekcija i projekcije inflacije za 2022. i 2023. godinu iz novembra 2021. godine (2,1 i 1,4 posto respektivno) biti znatno korigovane naviše”, naveli su iz Centralne banke BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije