U Hrvatskoj toalet papir poskupljuje do 30 posto, moguća i nestašica

8
Radiosarajevo.ba
U Hrvatskoj toalet papir poskupljuje do 30 posto, moguća i nestašica
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Proizvođači higijenske papirne konfekcije u Hrvatskoj povećali su, ili najavili povećanje, cijena za čak 20-30 posto, piše portal lidermedia.hr.

Tako je, navode, Delt papir podigao cijene 25. marta oko 19 posto, Zewa podiže cijene 23 posto od 1. aprila, Euro Rosa 24-29 posto od 5. aprila dok Violeta cijene diže 15-20 posto od 8. maja.

Iz Delt papira kažu da su, kao i njihovi konkurenti, podigli cijene od augusta prošle godine do danas gotovo 45 posto.

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

"Razlog je povećanje cijena sirovina, celuloze koja je od prosječne cijene od 900 eura po toni skočila na 1.500 eura po toni. Uz taj porast značajno je poskupio i materijal za pakiranje posebno kartonske folije i kutije kao i logistika. Danas logističari uz redovnu cijenu na fakturu za prijevoz robe stavljaju posebnu stavku kao dodatak zbog cijene dizela.

Prije početka rata drastično poskupljenje celuloze je uzrokovala cijena plina gdje su naši dobavljači plaćali cijenu prije od 11-16 eura po MW/sat-u koja je skočila do 90 eura. Naime, prilikom tzv. kuhanja celuloze i samog postupka dobivanja papira iz celuloze potrebna je velika količina energije, tehnologija tvornica papira se bazira na energiji dobivenoj iz plina", kaže Krunoslav Kišak, suvlasnik i direktor Delt papira.

Početkom rata u Ukrajini to poskupljenje je, dodaje Kišak, u nekim trenucima išlo do 240 eura što je uzrokovalo gašenje i zaustavljanje proizvodnja papira u Njemačkoj, Italiji, Španiji i Rumuniji, a samim time je nastala neravnoteža ponude i potražnje. Isto tako, Rusija i Bjelorusija su imale određeni udio prodaje na tržištu EU-a sa sirovinom celuloze i papira koje sada trenutno nema.

"Ono što nam sigurno predstoji jest, ako se situacija sa cijenom plina ne stabilizira te on nastavi sa ovakvim oscilacijama, nestašica toaletnog papira i ručnika te ostalih sličnih proizvoda uz još veće cijene za potrošače", kaže Kišak.

Iz drugog hrvatskog proizvođača papirne konfekcije, Euro Rose, također kažu da su cijene porasle zbog više sile - ratnog stanja, cijene sirovina, energenata, rada i transporta.

"Zbog poremećaja na tržištu uzrokovanih invazijom Rusije na Ukrajinu, došlo je do povećanja cijena električne energije, nafte, prirodnog plina, sirovina (celuloze, kartona, ljepila, PVC..) potrebnih za proizvodnju papirnate konfekcije, smanjena je proizvodnja te su otežani dobavni pravci. Nažalost, i dalje je trend rasta cijena sirovina i energenata", kažu u Euro Rosi, dodajući da se njihovo povećanje cijena odnosi na cijeli asortiman higijenske papirne konfekcije.

Iz Violete, firme u vlasništvu hercegovačkog poduzetnika Petra Ćorluke koja ima proizvodni pogon pored Zagreba, potvrđuju da su 'primorani najaviti novu korekciju veleprodajnih cijena koja će stupiti na snagu od 08. maja 2022. Korekcija će najviše utjecati na papirnu konfekciju (toaletni papir, papirnati ručnici…) gdje očekujemo poskupljenje između 15-20 posto'.

Ostatak teksta čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije