Znate li zašto vozači stavljaju spužve na krovove svojih parkiranih automobila?

0
Radiosarajevo.ba
Znate li zašto vozači stavljaju spužve na krovove svojih parkiranih automobila?
Foto: Printscreen / Spužve na krovovima parkiranih automobila

U jednom od najdinamičnijih gradova središnje Floride (SAD), koji se širi brže od metropola poput Los Angelesa i New Yorka, pojavio se neobičan prizor: automobili ukrašeni spužvama na krovovima.

No, šta zapravo stoji iza ovog neobičnog trenda koji privlači poglede javnosti?

Grad The Villages, sa svojih 76.000 stanovnika, osnovan je 1972. godine i od tada neprestano raste. Unatoč tome što je osmišljen kao ekskluzivna zajednica za penzionere, gdje je minimalna dob za useljenje 55 godina, grad je postao značajno mjesto za život.

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

FK Sarajevo objavio video i poslao poruku 'Bordo naciji'

U ovom gradu, vozila i golf vozila gotovo jednako dijele ulice, a mnoga od njih krase spužve ili bazenski tube za plivanje na krovovima. Ovaj simbol izazvao je širenje zanimljivih glasina.

Sve je počelo kada je Tora, lokalna drag queen, podijelila video na TikToku prikazujući stanovnike kako kupuju spužve, a zatim ih postavljaju na svoja vozila i golf kolica. Video je brzo postao viralan, sakupivši preko šest miliona pregleda i potaknuvši razvoj neobične teorije.

Prema ovoj teoriji, vozači koriste spužve kako bi signalizirali spremnost na razmjenu partnera, inspirirani kodom boja koji je LGBT+ zajednica koristila 1970-ih, kada su rupčići u džepovima hlača služili kao signal sentimentalnog statusa i sklonosti.

@torahiman

They are everywhere! #thevillages #thevillagesflorida #thevillagesfl #loofah #centralflorida #omg #ohnono #ohno #fy #fyp #fypシ

♬ Oh No Oh No Oh No No No - Dubskie

No, prava priča iza spužvama je puno jednostavnija. Na blogu The Villages, nazvanom Inside The Bubble, objašnjeno je da penzioneri koriste ove znakove kako bi lakše pronašli svoja parkirana vozila ili golf vozila u moru sličnih, prenosi Jutarnji list.

Neki preferiraju bazenske tube postavljene na antene, ili krovne nosače svojih vozila, naročito kada su sva vozila slične boje ili dizajna, što olakšava identifikaciju u gomili.

Ako ste se ikad našli na velikom parkiralištu uz plažu ili shopping centar i ostavili automobil, te se vratili nakon nekoliko sati i tek ste otprilike znali gdje ste ostavili automobil, našli ste se u problemu.

Ušao u Guinnessovu knjigu rekorda zbog transplatacije srca: Evo zašto je fascinirao doktore

Ušao u Guinnessovu knjigu rekorda zbog transplatacije srca: Evo zašto je fascinirao doktore

U Sjedinjenim Državama to je još izraženije, u "moru" sličnih bijelih, crnih ili sivih vozila na jednom mjestu.

Ovaj način označavanja vozila sličan je metodi korištenja posebnih etiketa ili vrpci na kovčezima, što putnicima pomaže da ih lakše uoče na zračnim lukama, željezničkim ili autobusnim stanicama, pružajući jednostavno, ali efikasno rješenje za svakodnevni problem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije