Voyager 1: Letjelica koja je van Sunčevog sistema počela slati čudne podatke

0
Radiosarajevo.ba
Voyager 1: Letjelica koja je van Sunčevog sistema počela slati čudne podatke
Foto: NASA / Ilustracija

Sonda Voyager 1 lansirana je 1977. godine te je prije desetak godina napustila naš Sunčev sistem. Sada, 45 godina nakon lansiranja, počela je prema Zemlji slati čudne podatke.

NASA je prošle sedmice priopćila da iako sonda još uvijek radi ispravno, očitanja iz njezinog sistema za određivanje položaja (AACS) ne odgovaraju smjeru i orijentaciji letjelice, što sugerira da je letjelica zbunjena oko svoje lokacije u svemiru.

Voyager 1 putem AACS sistema šalje podatke o svom okolnom međuzvjezdanom okruženju dok drži antenu letjelice usmjerenu tačno na naš planet, piše Business Insider, a donosi Index.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

"Ovakav misterij nije nešto neobično u ovoj fazi misije Voyager. Obje letjelice, Voyager 1 i Voyager 2, stare su skoro 45 godina, što je daleko iznad njihovog predviđenog roka funkcioniranja", rekla je Suzanne Dodd, voditeljica projekta Voyager 1 i 2 u NASA-inom institutu Jet Propulsion Laboratory.

NASA je navela da se Voyager 2 ponaša normalno, odnosno da šalje očekivane podatke.

Sonda Voyager 1 napustila je naš Sunčev sistem i ušla u međuzvjezdani prostor 2012. godine. Sada je od Zemlje udaljena oko 23 milijarde kilometara, odnosno radi se o letjelici koja je otišla u najudaljenije dijelove svemira do sada.

NASA je navela kako inženjeri pretpostavljaju da AACS sistem Voyagera 1 šalje nasumično generirane podatke koji ne "reflektiraju ono što se zapravo događa na letjelici". No zanimljivo je da je sama antena svemirske letjelice i dalje u ispravnom položaju, odnosno da prima i izvršava NASA-ine naredbe i šalje podatke natrag na Zemlju.

Stručnjaci su također kazali da problem sa sistemom nije potaknuo sondu da prijeđe u "siguran način rada" (engl. safe mode), tokom kojeg obavlja samo ključne operacije.

"Sve dok ne shvatimo što se tačno događa, ne možemo predvidjeti hoće li ovaj problem utjecati na to koliko dugo letjelica može prikupljati i prenositi naučne podatke", priopćila je NASA.

Dodd i njezin tim se nadaju se da će uskoro shvatiti zbog čega je sonda počela slati ovako čudne podatke.

"To je veliki izazov za naš tim inženjera", rekla je Dodd.

Naime, s obzirom na udaljenost Voyagera 1, svjetlosti je sada potrebno 20 sati i 33 minute da stigne do njegove međuzvjezdane lokacije, tako da poruci sa sonde treba dva dana da dođe do NASA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije