NASA snimila najjači zemljotres na Marsu dosad

1
AA
NASA snimila najjači zemljotres na Marsu dosad
Foto: technopixel.org / Ilustracija

Američka svemirska agencija (NASA) saopštila je da je njena sonda InSight na Marsu snimila rekordno jak potres magnitude 5,0 stepeni po Richteru, prenosi Anadolu Agency (AA).

InSight je sa svojim visokoosjetljivim seizmometrom otkrio potres procijenjene magnitude 5,0 stepeni koji se dogodio 4. maja 2022. godine, objavila je NASA u ponedjeljak.

To je najjači potres izmjeren na crvenoj planeti nakon što je prethodni od 4,2 stepeni po Richteru otkriven u augustu 2021.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

"Potres magnitude 5,0 je srednje jačine u poređenju sa onima koji se osjećaju na Zemlji, ali je blizu gornje granice onoga što su se naučnici nadali da će vidjeti na Marsu tokom InSightove misije", navodi se u saopštenju.

NASA-in svemirski brod zadužen za istraživanje unutrašnjosti Marsa sletio je na površinu planete u novembru 2018. nakon opasnog šestominutnog spuštanja kroz atmosferu.

Misija InSighta je proučavanje unutrašnje strukture Marsa, uključujući njegovu koru, plašt i jezgro. Misija također mjeri tektonsku aktivnost i udare meteorita na Mars.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije