NASA-in teleskop otkrio da je nešto čudno u svemiru: Uzrok toga ostat će misterija

4
Radiosarajevo.ba
NASA-in teleskop otkrio da je nešto čudno u svemiru: Uzrok toga ostat će misterija
Printscreen / NASA i svemir

Podaci koji su se prikupili svemirskim teleskopom Hubble tokom tri desetljeća doveli su NASA-ine naučnike do zapanjujućeg otkrića da se sa svemirom događa ''nešto čudno''.

Kako prenosi Mirror, naučnici su uređaj koristili kako bi pokušali shvatiti koliko se svemir brzo širi, no ostali su zbunjeni jer se čini kako postoji određeno neslaganje podataka između njegove trenutne stope u usporedbi s opažanjima nakon Velikog praska koje je bilo prije oko 14 milijardi godina.

"Potraga za brzinom širenja svemira započela je 1920-ih godina s mjerenjima astronoma Edwina P. Hubblea i Georgesa Lemaitrea. To je 1998. godine dovelo do otkrića ''tamne energije'' - tajanstvene odbojne sile koja ubrzava širenej svemira", navela je NASA u saopćenju.

Važna obavijest iz GRAS-a: Danas će doći do privremene obustave saobraćaja u Sarajevu

Važna obavijest iz GRAS-a: Danas će doći do privremene obustave saobraćaja u Sarajevu

"Posljednjih godina, zahvaljujući podacima s Hubblea i drugih teleskopa, astronomi su pronašli još jedan zaokret: nesklad između brzine širenja mjerene u lokalnom svemiru u usporedbi s neovisnim promatranjima odmah nakon Velikog praska, koja predviđaju drugačiju vrijednost širenja", dodaju.

Kako su napisali, uzrok tog neslaganja ostaje misterija.

"Ali Hubbleovi podaci, koji obuhvaćaju razne kozmičke objekte koji služe kao markeri udaljenosti, podupiru ideju da se događa nešto čudno, vjerojatno uključujući potpuno novu fiziku", napisali su, prenosi Večernji.

Pomoću tih podataka naučnici predviđaju da će se svemir udvostručiti u idućih deset milijardi godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije