U Kongresu počelo saslušanje o NLO-ima, Pentagon priznao: "I mi smo znatiželjni"

2
Radiosarajevo.ba
U Kongresu počelo saslušanje o NLO-ima, Pentagon priznao: "I mi smo znatiželjni"
PrtScr / Snimak koji je potvrdio i Pentagon

Pododbor američkog Kongresa u utorak održava svoju prvu otvorenu raspravu o NLO-ima u više od 50 godina - odbrambeni dužnosnici već su pustili dva deklasificirana snimka neidentificiranih letećih objekata.

Jedan isječak je preuzet iz pilotske kabine i prikazuje sferni objekt kako pluta pored aviona. Drugi prikazuje dva mala objekta u obliku trokuta kako lete pored pilotske kabine, uočeni kroz naočale za noćno gledanje.

Ronald Moultrie, najviši obavještajni dužnosnik Pentagona, i Scott Bray, zamjenik direktora pomorske obavještajne službe, svjedočili su pred vijećem.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Pododbor za protuterorizam, protuobavještajne poslove i suzbijanje širenja Kongresa za obavještajne poslove bavio se pojedinostima o izvještajima o 'neidentificiranim zračnim pojavama' (UAE), kako se u novije vrijeme nazivaju NLO-i.

Ovakvi razgovori na visokom nivou posljednjih su pola stoljeća bili rezervirani za zatvorene sastanke među visokim vojnim dužnosnicima. Prošlog juna, Kongres je zatražio izvješće o UAE-ima, a Ured čelnika nacionalne obavještajne službe (DNI) ponudio je preliminarnu procjenu s naglaskom na 144 incidenta koje je prijavilo vojno osoblje iz 2004. DNI je uspio objasniti samo jedan.

A od tog izvještaja, Moultrie je rekao da je Pentagon radio na 'eliminiranju stigme' oko prijavljivanja UAE-a i da je broj neobjašnjivih incidenata narastao na 400. Jedanaest incidenata je završilo zamalo fatalno - vojni avioni jedva su se mimoišli s UAE bez sudara.

Moultrie je rekao da Pentagon ne isključuje mogućnost da bi ti incidenti mogli biti povezani s izvanzemaljskim životom.

"Postoje elementi naše vlade koji se bave... traženjem izvanzemaljskog života", rekao je Moultrie. "Naš cilj nije potencijalno nešto zataškati, već razumjeti što je možda tamo vani." Međutim, Bray je rekao da dužnosnici nisu naišli na dokaze koji ukazuju na to da su UAE vanzemaljskog porijekla. "Ići ćemo kamo god nas podaci odvedu", rekao je. "Uklonili smo stigmu", dodao je Bray.

"Svi smo znatiželjni i nastojimo razumjeti nepoznato. I kao doživotni obavještajni profesionalac, nestrpljiv sam. Želim hitna objašnjenja za ovo kao i bilo ko drugi. Međutim, to može zahtijevati značajno vrijeme i trud. Zato smo se nastojali koncentrirati na ovaj proces vođen podacima kako bismo dobili rezultate temeljene na činjenicama", rekao je Bray.

"Želimo znati što je tamo vani kao i vi", rekao je Moultrie, dodajući da je obožavatelj naučne fantastike.

Predsjednik Odbora za obavještajne poslove, predstavnik Adam Schiff, rekao je obavještajnim dužnosnicima da moraju 'dijeliti koliko god možemo s američkim narodom, budući da pretjerana tajnovitost samo rađa nepovjerenje i nagađanja.' Nakon nešto manje od sat i pol svjedočenja, sjednica je pauzirana i ponovo će početi u 12 sati. 

Prošlogodišnje izvješće navodi da većina incidenata definitivno uključuje 'fizičke objekte'. Većinu viđenja prijavili su vojni piloti. U 18 incidenata, promatrači su 'prijavili neobične UAP obrasce kretanja ili karakteristike leta', uključujući objekte za koje se činilo da lete 'bez vidljivih sredstava za pogon.'

"Čini se da su neki UAP-i ostali nepomični u vjetrovima u zraku, kretali se protiv vjetra, naglo manevrirali ili se kretali značajnom brzinom, bez vidljivih sredstava za pogon", navodi se u izvješću. "U malom broju slučajeva, sistemi vojnih aviona obrađivali su radiofrekvencijsku energiju povezanu s opažanjima UAP-a."

Pentagon je otvorio novi ured za proučavanje takvih incidenata - Grupu za identifikaciju i sinkronizaciju zračnih objekata i upravljanje njima (AOIMSG).

Iako bi takvi neidentificirani objekti mogli biti strani vojni zrakoplovi ili možda tajni domaći zrakoplovi, današnje saslušanje sugerira da je fenomen postao toliko velik da ga američki odbrambeni dužnosnici više ne mogu skrivati od javnosti.

Posljednji put je Kongres imao takvo saslušanje 1970. godine, kada je ratno zrakoplovstvo zatvorilo Projekt Plava knjiga, javnu istragu o NLO-ima koju je predvodio tadašnji vođa republikanske manjine u Zastupničkom domu Gerald Ford.

Godine 2017. Lue Elizondo, viši djelatnik Pentagona, stekao je slavu nakon što je pomogao da New York Times objavi ekskluzivne video zapise američkih borbenih aviona koji se susreću s NLO-ima u obliku tic tac-a koji se kreću nevjerojatnom brzinom i agilnošću u blizini nosača aviona 2004. i 2015. godine.

Elizondo je vodio tajni vladin program praćenja NLO-a do 2017, ali je napustio program vrijedan 22 miliona dolara nakon onoga što je nazvao pretjeranom tajnovitošću i unutarnjim protivljenjem projektu. Elizondo je rekao da je napustio Pentagon i pomogao u puštanju 'tic tac' videa jer su njegovi vojni šefovi odbili priznati njegovu zabrinutost zbog ovih moćnih 'letjelica' koji narušavaju američki zračni prostor.

Elizondo je prošlog juna, kada je izvještaj s detaljima o 144 incidenta objavljeno u Kongresu, rekao da je to samo vrh ledenog brijega, da je važno razmotriti sve mogućnosti, uključujući vanzemaljsko ili trans-dimenzionalno podrijetlo.

"Ljudi skoče na nagađanja da je to s Plejada ili nešto slično, dok je zapravo jedna od hipoteza dok sam bio u AATIP-u bila da bi ovo moglo biti prirodno za Zemlju kao i mi, ali smo trenutno na tački u kojoj tehnološki nismo dovoljno napredni da možemo prikupiti informacije o tome i početi pokušavati shvatiti što je to", rekao je.

"Postojala je još jedna hipoteza da su te stvari možda podvodne i koliko god čudno izgledale, postoje neki anegdotski dokazi koji podržavaju sva ova zapažanja, tako da ono što želimo učiniti jeste pokušati dobiti što više podataka prije nego počnemo eliminirati teorije", rekao je Elizondo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije